Cât de uşor poate fi accesat un iPhone blocat cu PIN

29.03.2012
Cât de uşor poate fi accesat un iPhone blocat cu PIN

Destui utilizatori de smartphone folosesc un cod PIN pentru deblocarea telefonului. Nu vrem să discutăm acum despre utilitatea lui, însă vă prezentăm felul în care se poate trece peste el în aproximativ două minute. Aplicaţia XRY, folosită în clipul de mai jos pentru descoperirea codului PIN de deblocare a unui iPhone este dezvoltată de o companie suedeză pentru agenţii guvernamentale. Ea poate fi folosită şi pentru extragerea datelor din telefon, decriptarea lor şi afişarea unor informaţii precum sumarul locaţiilor unde a fost activat GPS-ul, lista apelurile efectuate sau primite, lista contactelor, mesajele şi chiar tastele apăsate.

iPhone 4S

Iniţial compania a pus pe contul de YouTube o demonstraţie în care codul PIN al unui iPhone 4 este obţinut în aproximativ două minute. Clipul a fost şters şi înlocuit cu unul ce prezintă în general funcţiile aplicaţiei XRY, clip ce puteţi să-l vizionaţi mai jos. Aplicaţia nu foloseşte vulnerabilităţi ale sistemului de operare, ci se bazează pe probleme de securitate ale software-ului. Acestea din urmă sunt folosite şi pentru jailbreak-uri. Dacă PIN-ul folosit pentru blocarea iPhone-ului este mai lung de patru cifre, atunci găsirea lui este mai dificilă.

Nici posesorii de smarpthone-uri cu Android nu trebuie să fie prea bucuroşi. Aplicaţia poate fi folosită şi pentru accesarea datelor dintr-un astfel de terminal. Compania care produce software-ul XRY spune că vânzarea lui este foarte bine controlată. Din păcate, folosirea lui ţine exclusiv de legile valabile în ţara în care activează agenţia de securitate care-l cumpără. Se poate întâmpla în unele cazuri ca legea să permită poliţiei sau procurorilor să acceseze datele din telefonul unui suspect fără mandat specific.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News