Apple şi Samsung chemate în instanţă pentru vânzarea de telefoane care emit radiaţii peste limitele legale

09.12.2019
Apple şi Samsung chemate în instanţă pentru vânzarea de telefoane care emit radiaţii peste limitele legale

Apple şi Samsung au fost chemate în instanţă într-un caz legat de nivelul ridicat de radiaţii pe care telefoanele lor îl emit. Se pare că atât producătorul american, cât şi cel sud coreean, raportează un nivel de radiaţii peste cel maximum admis în SUA de 1,6W/kg. În anumite cazuri, telefoanele lor sunt de la trei şi până la cinci ori mai puternice, iar mai mulţi utilizatori s-au grupat pentru un caz colectiv la Tribunalul Districtului de Nord din California, aflat în San Francisco.

Folosind modele iPhone 7 şi Samsung Galaxy S8 pentru testare, radiaţia emisă de telefoane a depăşit cu mult limita acceptată în SUA. De exemplu, un Galaxy S8 de la o distanţă de 2mm de piele emite 8,22W/kg de radiaţii, faţă de 1,6 cât este maximum admis. Atunci când are contact cu pielea, acest nivel de radiaţii poate fi şi mai mare.

Cazul din tribunal spune că au fost realizate teste pe 11 modele ale celor două companii, iar majoritatea depăşesc limitele legale de radiaţii. Măsurătoarea oficială se face în general de la 25mm distanţă, dar chiar şi aşa, telefoanele nu sunt conforme. Clienţii care cheamă cele două companii în instanţă spun că Apple şi Samsung trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru că au înşelat clienţii, declarând valori fale pentru emisiile de radiaţii.

Beth Fegan, avocatul din partea firmei de avocatură FeganScot care cheamă aceste companii în instanţă a explicat acest caz printr-o declaraţie oficială:

„Smartphone-urile Apple şi Samsung au schimbat modul în care trăim. Adulţii, adolescenţii şi copiii se trezesc pentru a-şi verifica e-mail-ul sau pentru a rula jocuri sau pentru a lucra sau studia pe smartphone-uri. Aceştia cară aceste dispozitive în buzunare pe tot parcursul zilei şi chiar adorm cu ele în pat, uneori. Producătorii le-au spus clienţilor că aceste cazuri de utilizare sunt sigure, aşa că am am ştiut că este important să testăm radiaţia radio pentru a vedea dacă este adevărat. Nu este adevărat. Rezultatele testelor independente confirmă că nivelul de radiaţii radio sunt peste limitele federale de expunere, uneori depăşindu-le cu 500% când telefoanele sunt folosite în modul în care Apple şi Samsung ne încurajează să o facem. Clienţii merită să cunoască adevărul.”

Cei care dau în judecată cele două companii cer despăgubiri şi plata investigaţiilor medicale pentru posibile afecţiuni legate de utilizarea telefoanelor mobile.

„Utilizatorii de smartphone-uri din ţară merită să ştie că nivelul de radiaţii de la smartphone-uri atunci când le atinge pielea sau când sunt folosite aproape de corp ar putea fi periculos. Email-urile şi apelurile de la clienţi îngrijoraţi au devenit tot mai dese, cu cât apar noi studii, iar scopul nostru este să arătăm că Apple şi Samsung ştiau despre nivelul alarmant de ridicat al radiaţiilor atunci când produsele lor au ajuns pe piaţă”, a adăugat Fegan.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult