Asus M930, pretendent la titlul de Communicator

Asus M930, pretendent la titlul de Communicator
Telefon şi Communicator

Telefonul din el

Asus M930 Ca orice Communicator, M930 poate fi folosit cu uşurinţă ca telefon, cu clapeta închisă şi fără ajutorul tastaturii QWERTY. Toate elementele de pe partea frontală sunt de de dimensiuni normale pentru un smartphone. Ecranul, tastele, controller-ul cu 5 direcţii şi cele două taste soft se încadrează bine în peisaj. Tastatura frontală, controller-ul şi tastele soft metalice sunt foarte uşor de folosit. Dacă nu ar fi fost grosimea de Communicator l-ai fi putut uşor confunda cu un smartphone normal.

Ecranul extern are 2 inch şi o rezoluţie QVGA de 320 x 240 pixeli, evident fără funcţii de touchscreen. Pentru unii, 2 inch ar putea fi cam puţin la un ecran, dar calitate imaginii este bună, iar dimensiunea este suficientă pentru funcţiile de telefon.

Communicatorul de sub el

Şi acum încep criticile. Sunt convins că producătorul l-a gândit ca un Communicator ceva mai mic, pentru cei care au o problemă cu dimensiunile şi greutatea telefoanelor. Dar asta nu este o scuză pentru ecran minuscul. Ecranul intern are numai 2.6 inch cu o rezoluţie de 400 x 240 pixeli. Cum sună rezoluţia asta comparată cu cea de la E90, 800 x 352 pixeli? Zgărcită, nu? Aşa şi este. Dacă ecranul extern de 2 inch e ok pentru funcţia de telefon, când deschid clapeta şi vreau să ecranul interior pentru funcţiile office am pretenţia să vad mai mult pe ecran. La M930 diferenţa dintre cele două ecrane este de doar 0.6 inch (1.5cm) în favoarea celui intern.

Asus M930

Ecranul intern ocupă ceva mai puţin de jumătate din lungimea totală a dispozitivului şi este plasat în centrul clapetei. În stânga şi dreapta, spaţiul este ocupat de două dungi negre. Un design cu spaţiu irosit care mi-a adus aminte de Asus Eee PC, unde am avut aceeaşi doleanţă legată de ecran.

Tastatura QWERTY, chiar dacă şi ea este destul de mică, nu se dovedeşte incomodă. Se scrie repede, după ce te obişnuieşti cu ea. Doar la început, ai impresia că trebuie să apeşi mai tare pentru a scrie. Navigarea cade în sarcina unui controller cu 5 direcţii, identic cu cel extern. Este plasat în dreapta tastaturii şi se foloseşte cu uşurinţă cu degetul mare de la mâna dreaptă.

Asus M930

În schimb cele două taste soft metalice sunt extrem de incomode. Sunt un minus pentru acest telefon cu atât mai mult cu cât apelarea multor funcţii se bazează pe ele. Sunt prea înguste şi lipite de rândul de taste numerice. Dacă nu foloseşti unghia pentru a le apăsa, sunt şanse foarte mari ca în loc să apeşi tastele soft să nimereşti cifrele de dedesubt. Ceea ce poate fi foarte stresant.

Asus M930

Urmărește Go4IT.ro pe Google News