ASUS ZenFone 6 review: performanţă de top la jumătate de preţ

31.05.2019
ASUS ZenFone 6 review: performanţă de top la jumătate de preţ
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

ZenFone 6 este probabil cel mai surprinzător smartphone al primei jumătăţi de an 2019. După ce anul trecut, ASUS s-a aliniat cu trend-urile din industrie şi a livrat seria ZenFone 5 cu design similar cu cel al lui iPhone X, ZenFone 6 încearcă să reinventeze complet acest brand. Vorbim despre un dispozitiv cu hardware high-end, cu un design premium şi o cameră foto rabatabilă, care ţine loc şi de cameră de selfie, la nevoie. Desigur, ecranul este unul fără decupaje.

Construcţie, design, ergonomie

Întrucât OnePlus a trecut la o treaptă superioară de preţ cu noul OnePlus 7 Pro, ASUS încearcă să capitalizeze de pe urma spaţiului gol lăsat pe piaţă la preţul de 500 de euro (OnePlus 7 începe de la 550 euro). Astfel, compania livrează un smartphone echipat cu cel mai puternic hardware disponibil, cu o construcţie din sticlă şi aluminiu şi cam toate funcţiile importante pe un smartphone modern.

Partea din faţă a telefonului este acoperită aproape complet de ecranul Full HD+ de 6,4”, doar un mic spaţiu negru fiind vizibil în partea de jos. ASUS a ales un panou IPS pentru acest model, probabil pentru a păstra costurile de producţie la un nivel scăzut, deci ecranul este plat, fără curburi la margini. Acesta poate fi un avantaj pentru cei care preferă un telefon care să nu fie atât de alunecos precum cele mai recente dispozitive Samsung, Huawei şi OnePlus.

Spre diferenţă de alte smartphone-uri din ultima vreme, ZenFone 6 vine echipat cu mai tot ce este necesar pentru o experienţă de utilizare completă. Avem un port USB Type-C pentru încărcare şi un jack de 3,5 mm pentru căşti, butoane pentru power, volum şi un Smart Key pe laterala din dreapta, cât şi un senzor de amprentă pe partea din spate. De asemenea, telefonul integrează două slot-uri pentru card-uri nano-SIM, cât şi un al treila slot pentru ataşarea de carduri microSD.

Desigur, camera rotativă este cel mai interesant aspect al acestui model, iar aceasta este găzduită într-un decupaj de pe partea din spate. Atunci când camera este rabatată, aici rămâne un spaţiu gol. Camera rotativă este probabil şi elementul care pare cel mai fragil în tot dispozitivul. Aceasta produce un sunet mecanic uşor de auzit, care la prima utilizare nu pare să inspire prea multă încredere, însă ASUS ne asigură că mecanismul rezistă la cel puţin 100.000 de rotaţii complete. Rămâne de văzut dacă într-adevăr aşa este. Pe parcursul testării, camera s-a comportat foarte bine, aceasta întorcându-se în poziţia originală după fiecare utilizare.

Un singur alt lucru este deranjant la camera rabatabilă, în afară de sunetul pe care aceasta îl face atunci când se mişcă: zgomotul pe care îl face atunci când pui telefonul pe masă. De fiecare dată când telefonul atinge o altă suprafaţă, se produce o mică vibraţie în mecanismul de cameră, care dă senzaţia că avem de a face cu o componentă „liberă” în interiorul carcasei. Este de fapt vorba despre camera foto, care se mişcă puţin, aceasta nefiind ţinută fixă în niciun fel în modul „închis”. Camera nu se mişcă vizibil, însă micul spaţiu dintre aceasta şi restul carcasei produce totuşi un mic sunet.

La 6,4”, ZenFone 6 este un telefon destul de mare (şi greu, datorită acumulatorului mare), fiind mai confortabil de utilizat cu două mâini decât cu una singură. Integrarea unei protecţii din plastic transparent rigid în pachet este binevenită, întrucât oferă puţin mai multă aderenţă, cât şi protecţie pentru sticla de pe spate, dar şi pentru cameră. De asemenea, ZenFone 6 probabil că nu va fi un telefon extrem de popular, aşa că scuteşte utilizatorii de momentele în care trebuie să caute online o husă realizată special pentru el. Faptul că are un mare decupaj pe partea din spate pentru camera rabatabilă va da cu siguranţă bătăi de cap producătorilor de accesorii.

Specificaţii

  • Display: 6,4″, IPS, FHD+ (2.340 x 1.080 pixeli)
  • Chipset: Snapdragon 855 (octa-core 1 x Kryo 485 @ 2,8 GHz + 3 x Kryo 485 @ 2,41 GHz + 4 x Kryo 485 @ 1,78 GHz), 7nm, GPU Adreno 640
  • RAM: 6/8 GB
  • Stocare: 64/128/256 GB
  • Camera principală: 48 MP f/1.8 (Laser/PDAF) + 13 MP f/2.4 ultra-wide
  • Conectivitate: 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 5
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie
  • Baterie: 5.000 mAh (QuickCharge 4.0 18W) / încărcare în sens invers
  • Altele: microSD, NFC, jack 3,5mm, senzor de amprentă, port USB Type-C, cameră rotativă, sunet stereo
  • Accesorii în pachet: Încărcător rapid, cablu USB Type-C, căşti, husă din plastic transparent

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună
Construcţie din materiale de calitate
Are jack pentru căşti şi husă de plastic în pachet
Autonomie foarte bună
Cameră decentă
Ecran fără decupaje
Sistem de operare „curat”

Părţi negative

Ecranul nu este foarte luminos
Telefonul se încinge în partea de sus în aplicaţii „pretenţioase”
Camera rotativă ar putea ceda în timp
Redarea stereo putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult