Cel mai bun browser Web pentru telefonul tău

Cel mai bun browser Web pentru telefonul tău
Internet Explorer

Deşi ar fi fost interesant să ştim în ce procent intră utilizatorii români pe Internet, de pe telefon, statisticile nu prea ne ajută. În alte ţări şi pe alte continente se realizează studii pe această temă la fiecare câteva luni. La noi nu. Fie operatorii noştri nu sunt dispuşi să investească în cercetări de piaţă legate de Internetul mobil, fie nu le fac publice. Cert este că nu avem o cifră oficială legată de numărul absolut şi procentul utilizatorilor de Internet pe telefon din România.

Pasionaţii de telefonie mobilă şi de Internet, adevăraţii gadgetari, navighează în mod frecvent pe Internet de pe telefonul mobil. Însă procentul acestora, din totalul utilizatorilor români de telefonie mobilă, este probabil destul de mic. Oricum, pentru aceştia, dar şi pentru cei care încă nu au prins gustul Internetului la purtător, o discuţie (fie şi sub formă iniţială de monolog) despre browserele pentru telefoanele mobile consider că este binevenită.

La ora actuală există trei browsere care se luptă pentru supremaţie: Internet Explorer, Opera Mobile şi Opera Mini. Cu alte cuvinte, Microsoft se luptă cu Opera care are avantaj numeric. Foarte mulţi fac confuzie între Opera Mobile şi Opera Mini, motiv pentru care e bine să lămurim lucrurile chiar de la început. Opera Mobile este un browser comercial, pe care trebuie să-l cumperi după 30 de zile de trial, dacă vrei să-l mai foloseşti. Este un browser cu multe facilităţi şi un regim de randare a paginilor similar cu Internet Explorer, în sensul că încarcă paginile complet.

De cealaltă parte, Opera Mini este gratuit, dar lipsit de unele facilităţi avansate. Cu toate acestea are avantajele sale, foarte importante pentru unii, despre care voi aminti când mă voi referi la el. Dar voi începe cu Internet Explorer.

Internet Explorer Mobile

Spre deosebire de cele două browsere Opera, Internet Explorer Mobile rulează doar pe telefoanele cu Windows Mobile. Nu că ar surprinde pe cineva acest lucru, dar contează foarte mult. Este un dezavantaj faţă de Opera care poate rula pe un număr mai mare de telefoane.

Despre Internet Explorer pentru telefoanele mobile nu am prea multe laude. Este un browser slab, lipsit de multe funcţii care se regăsesc în produsele concurenţei. Se aseamănă din acest punct de vedere cu Internet Explorer 6. Adică este un browser care are la bază tehnologii deja învechite şi care are nevoie urgentă de un upgrade serios.

Internet Explorer Mobile

Facilităţile lui Internet Explorer pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Dispune de o listă de favorites, unde pot fi salvate link-urile site-urilor preferate, are funcţia history, unde se regăsesc site-urile vizitate recent (poate fi setat numărul de zile după care site-urile din history să fie şterse), permite blocarea cookie-urilor şi a imaginilor şi oferă mai multe moduri de vizualizare a căror descriere reiese chiar din denumire: one column, fit to screen, fullscreen.

În ceea ce priveşte viteza de randare a paginilor, Internet Explorer nu este cel mai rapid, dar nici nu este foarte lent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News