E-TEN a gasit peştişorul de aur: X500 Glofiish

Ce se întâmplă când vrem să combinăm un corp de manechin cu o minte de matematician. Nu ştiu, pentru că aici nu tratăm subiectul geneticii. Dar dacă ne gândim la lumea Pocket PC-urilor, atunci probabil rezultatul ar fi cel obţinut de taiwanezii de la E-TEN prin nou lansatul lor model Glofiish X500.

E-TEN Glofiish X500

Ţinând cont de renumele companiei E-TEN în domeniu, nu ne puteam aştepta decât la un produs de calitate superioară. Acest lucru este combinat şi cu un design aparte, ce impresionează prin supleţe, deviza "Cel mai subţire telefon Pocket PC din lume" fiind perfect îndreptăţită. Într-adevăr în acest segment Glofiish X500 nu are rival din acest punct de vedere, cu toate ca există desigur şi alte dispozitive la fel de deştepte şi mai subţiri, acestea intrând însă în categoria Smartphone-urilor. O privire mai detaliată ne va arăta în rândurile următoare şi ce ştie să facă această "jucărie"...

Pe scurt, E-TEN Glofiish X500 este un Pocket PC cu funcţii de telefonie mobilă şi sistem GPS integrat. Am tot vorbit de dimensiuni, dar nu am zis efectiv care sunt ele. Ei bine cu 113 x 59.5 x 15.5 mm şi o greutate de 146 g, dispozitivul este comparabil cu un telefon, putând fi cu uşurinţă purtat în buzunar. Cu toate ce se adresează în principal unui utilizator mai sofisticat, care se presupune că îl va trata mai "blând" decât unul obişnuit, taiwanezii au hotărât să construiască carcasa din aluminiu anodizat, material rezistent la zgârieturi şi şocuri, folosit tot mai mult în ultimul timp în industria IT datorită acestor caracteristici (pe noul iPod Nano de exemplu).

Pe partea frontală tronează ecranul de 2,8" cu rezoluţie mare, de 320 x 240 px şi 65K culori, care ne permite să navigăm cu usurinţă prin meniuri. În plus acesta este de tip Touchscreen şi integrează funcţia Handwriting recognition (prin suport software adecvat). De asemenea găsim 2 butoane dedicate funcţiilor telefonice Acceptare apel/Respingere apel, plus alte câteva butoane configurabile, alături de cel central de navigare, ce înlocuieşte clasicul joystick, preluându-i atribuţiile. Pe partea dorsală găsim camera foto cu rezoluţie de 2 Mpx şi flash integrat. La silueta zveltă contribuie şi faptul că antena externă a fost înlocuită cu una ascunsă în interior.

E-TEN Glofiish X500

Fiind un Pocket PC, la baza funcţionării sale stă un sistem de operare, mai precis Microsoft Windows Mobile 5.0. Dar inima dispozitivului este procesorul de 400 Mhz Samsung S3C2440, alături de memoria SDRAM de 64 MB şi cea ROM de 128 MB. Capacitatea de stocare poate fi crescută considerabil, deoarece X500 suportă adăugarea de carduri de tip microSD (TransFlash) în slotul predestinat.