Funcţia de autentificare facială oferită pe telefoanele Huawei Mate 20 Pro ar putea fi nesigură

22.10.2018
Funcţia de autentificare facială oferită pe telefoanele Huawei Mate 20 Pro ar putea fi nesigură

Vârful de gamă Huawei Mate 20 Pro nu duce lipsă de dotări şi inovaţii prin care să se facă remarcat în faţa competiţiei, însă potrivit acuzaţiilor aduse de jurnalişti germani, funcţia de recunoaştere facială oferită de noul flagship oferă un nivel de securitate dezamăgitor.

În general, utilizatorii de telefoane high end au la dispoziţie două variante pentru autentificare biometrică – pe bază de amprentă sau recunoaştere facială. Despre senzorul de amprente ştim deja că este foarte rapid şi comod de folosit, dar poate fi păcălit relativ uşor de experţi în securitate bine antrenaţi. Atunci când foloseşte doar camera foto a telefonului, funcţia de recunoaştere facială poate fi chiar mai uşor „păcălită” cu o simplă poză a proprietarului. Soluţii avansate cum este tehnologia Face ID implementată pe telefoanele iPhone X foloseşte senzori laser pentru a genera o „amprentă” 3D a trăsăturilor faciale, mult mai greu de falsificat.

Dacă pentru telefoanele Apple, limitele sistemului Face ID ies la iveală abia în cazul persoanelor cu trăsături faciale identice, cum sunt gemenii biologici, experimentele făcute de doi jurnalişti germani arată să lucrurile stau chiar mai rău pentru vârful de gamă Huawei.

Deşi, se aseamănă din punct de vedere al trăsăturilor faciale, cei doi dau asigurări că nu sunt gemeni şi nu au grad de rudenie. În aceste condiţii, barba şi părul facial nu ar trebui să pună în dificultate senzorul 3D Face Unlock de pe telefoanele Mate 20 Pro. Cu toate acestea, demonstraţiile oferite arată cum telefonul mobil poate fi deblocat de oricare dintre ei.

Contactaţi pentru clarificări, reprezentanţii Huawei au declarat că investighează cu meticulozitate problema, susţinând totodată că aceasta nu a fost întâlnită niciodată în timpul testelor interne, nici măcar folosind gemeni identici.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult