Google, GPhone şi telefonia mobilă

06.08.2007
Google, GPhone şi telefonia mobilă

Se zvoneşte că Google are în planuri fabricarea unui telefon mobil. Jurnalişii l-au denumit GPhone, oficialii companiei l-au negat, şi cu toate acestea, Google participă la licitaţii pentru benzi de frecvenţe radio şi colaborează cu furnizorii de telefonie mobilă. Însă, până în momentul de faţă, nimic oficial. Singura informaţie care leagă Google de domeniul telefoniei mobile, este o declaraţie a unui oficial al companiei, care spunea că au în dezvoltare „ceva” (hardware sau software) ce are legătură cu acest domeniu, dar nu un telefon.

Zilele acestea, numele GPhone a fost readus în actualitate, cu toate că, în urmă cu câteva luni, Google declara că nu are în dezvoltare un telefon mobil. Aceasta se întâmpla în mai, după mai multe luni de zvonistică. Povestea a început în martie, când s-a citit pentru prima dată numele GPhone pe unele publicaţii online. Totul este învăluit de mister însă. Chiar şi denumirea „GPhone” este una născocită, cel mai probabil având bazele în iPhone, alt telefon învăluit până nu demult în mister.

GPhone

Wall Street Journal ştie ceva

Subiectul a fost reînviat de un articol publicat de Wall Street Journal în care se vorbeşte de planurile Google pe domeniul telefoniei mobile. Sursele nu au fost divulgate, însă ni se spune că informaţiile vin de la persoane care au avut contact cu planurile respective.

Publicaţia menţionează de un smartphone care s-ar afla de ceva timp în dezvoltare, iar în aproximativ un an ar urma să fie lansat. Se vorbeşte şi despre includerea serviciilor Google în GPhone. Un aspect cât se poate de evident, mai ales că unele servicii Google se află deja pe unele telefoane mobile ale LG. GPhone ar urma să includă: Maps, GMail, Talk, motor de căutare etc.

Un alt aspect atins de Wall Street Journal a fost legat de discuţiile avute de Google cu mai mulţi furnizori de telefonie mobilă din Statele Unite, care vor să creeze un sistem de publicitate pe telefonul mobil. Aceasta i-ar ajuta chiar pe utilizatorii finali care vor beneficia de abonamente gratuite, dar care vor trebui să asculte sau să privească ceva reclame.

FCC şi cei 700 MHz

Federal Communications Commission a anunţat în iulie că va scoate la licitaţie frecvenţa radio de 700 MHz, acţiune la care Google a ciulit rapid urechile. Fapt care la rândul lui a susţinut zvonurile privind un „GPhone”. Google a anunţat că va participa la licitaţia de anul viitor, pentru care are alocaţi 4.6 miliarde $. Banda, rămasă liberă datorită migraţiei televiziunilor către era digitală, urmează a fi împarţită de mai multe companii, iar FCC speră să aducă la buget 15 miliarde $.

Nimic concret

Ceva se întâmplă în grădina Google, însă nu se ştie ce, doar se speculează. Aşa cum spuneam şi la începutul articolului, Google pregăteşte „ceva”, chiar ei au declarat-o. Momentan compania are câteva legături cu telefonia mobilă: discută cu furnizorii de telefonie mobilă, va licita pentru banda de frecvenţe radio 700 MHz, iar unele „voci” din interior şoptesc apariţia unui telefon mobil într-un an.

Sunt într-adevăr nişte zvonuri, susţinute de unele informaţii din interior, iar pe alocuri apar şi ceva poze. Totuşi, să nu uităm cum a luat naştere în minţile noastre şi fenomenul iPhone; exact în aceeaşi manieră: zvonuri, negarea oficială a lor, alte zvonuri, ceva poze, alte poze, urmate într-un final de declaraţia oficială. Rămâne de văzut care sunt adevăratele planuri ale Google şi dacă vom avea pe viitor convorbiri gratuite în schimbul vizionării unor reclame.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News