HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018

18.06.2018
HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii
HTC nu mai este aceeaşi companie care în urmă cu zece ani lansa primul smartphone cu Android, modelul Dream, numit la acel moment Google G1. În ultimii câţiva ani, vânzările de smartphone-uri ale producătorului taiwanez au scăzut semnificativ, în ciuda faptului că acestea ţin pasul în termeni tehnologici cu restul industriei. Am putea spune că acestea sunt chiar unele dintre cele mai performante de pe piaţă, însă în comparaţie cu ce fac alte companii, compania pare să fi rămas puţin în urmă. Acest lucru este evident în special atunci când vorim despre design, chiar dacă nu demult, terminalele HTC erau printre cele mai apreciate la acest capitol. HTC U12+ păstrează această „tradiţie” se pare, oferind un hardware excelent într-o carcasă rămasă puţin în urmă.
 

Construcţie, design şi ergonomie

Este foarte evident că HTC merge într-o direcţie puţin diferită faţă de flagship-urile momentului precum OnePlus 6, iPhone X sau Huawei P20. Compania taiwaneză a refuzat să adopte ecranul OLED decupat în partea de sus în favoarea unui LCD complet pe format 18:9, cu margini destul de subţiri deasupra şi sub acesta. Telefonul păstrează însă construcţia predominant din sticlă pe care o vedem încă de pe modelele HTC U Ultra din urmă cu aproape doi ani.

Între timp, HTC a învăţat cum să modeleze sticla într-un mod destul de interesant. Panoul de sticlă de pe partea din faţă este foarte diferit de ceea ce am întâlnit pe alte telefoane. Avem de a face cu margini rotunjite foarte abrupte, care par însă să asigure un plus de rezistenţă în cazul şocurilor, sticla fiind ceva mai groasă în punctul în care se curbează. De asemenea, sticla nu se îmbină perfect cu partea metalică, aspect care oferă o mai bună prindere a telefonului în mână.

Această margine rotunjită numită de HTC „liquid surface” este plăcută atingerii, însă am fi preferat parcă să întâlnim şi un strat de plastic între aceasta şi rama metalică, pentru a sta mai liniştiţi în cazul unui impact cu solul. Adevărul este însă că orice căzătură ţine şi de noroc, anumite telefoane putând încasa mai mult abuz fără să păţească nimic, în timp ce altele se crapă la primul impact.

Suprafaţa de sticlă de pe partea din spate este însă ceva mai „obişnuită”, fiind curbată pe toate părţile, oferind senzaţia că este ceva mai fragilă decât sticla de pe faţă. Spatele modelului testat a fost de culoare gri metalizat, cu un aspect de oglindă (chiar dacă în fotografii a ieşit un soi de auriu), suprafaţa fiind întreruptă doar de elementele camerei, găuri pentru microfoane şi senzorul de amprentă circular din centrul dispozitivului. Acesta este unul dintre puţinele telefoane de top care beneficiază de câte două camere pe fiecare parte, efectul „bokeh” fiind astfel o prioritate pentru HTC.

Rama metalică este în general foarte plictisitoare pe telefoanele din ultmii ani, însă cea de pe HTC U12+ beneficiază de ceva inedit. Pe lângă tehnologia Edge Sense pe care am întâlnit-o şi pe modelele mai recente de la HTC, avem de a face cu primul smartphone din gama superioară fără butoane fizice. Pe partea din dreapta putem vedea butoanele ca excrescenţe fizice, însă acestea nu sunt decât prelungiri ale ramei, acestea folosind tehnologia Edge Sense pentru a prelua comenzi, fără contacte şi fără componente mecanice.

Cele trei „butoane” sunt de dimensiuni mici, butonul Power fiind decorat cu striaţii pentru a putea fi găsit mai uşor. În rest, rama include doar un port USB Type-C, un orificiu pentru difuzor şi alte două orificii pentru microfoane (telefonul are patru microfoane în total). Tăviţa pentru cartela SIM este poziţionată pe partea stângă. La apăsare, butoanele oferă un răspuns haptic realizat prin sistemul de vibraţii al telefonului, însă nu oferă aceeaşi senzaţie subtilă pe care o asigură butonul Home de pe iPhone 7 sau 8. Te poţi obişnui uşor cu acestea, însă experienţa de utilizare nu va fi niciodată la fel de confortabilă precum pe un telefon cu butoane fizice. Motivul este faptul că răspunsul nu este tocmai imediat, iar vibraţiile nu sunt implementate destul de bine pentru a „păcăli” creierul că apăsăm fizic pe un buton. Pentru a evita apăsările accidentale, butoanele au nevoie de presiune fizică pentru activare.

În termeni de dimensiuni, HTC U12+ este similar cu alte modele de top de pe piaţă. Fiind rotunjit pe spate şi oferind margini ceva mai drepte pe faţă, acesta oferă o senzaţie plăcută în utilizare. HTC oferă în pachet şi o husă din plastic dur, care protejează însă doar colţurile de jos, spatele şi partea de sus. Lateralele şi partea de jos nu sunt acoperite cu plastic din cauza port-ului USB şi difuzorului, cât şi zonei „touch” Edge Sense şi butoanelor tactile. Întrucât jack-ul audio a dispărut de pe dispozitivele HTC încă de la HTC 10, nu ne aşteptam să îl vedem pe U12+ şi nici nu l-am întâlnit. Compania a mers un pas mai departe şi a venit doar cu o pereche de căşti USonic cu anulare a zgomotului ambiental activă pe USB Type-C în pachet, fără un adaptor pentru jack de 3,5 mm.

Specificaţii

  • Ecran: 6,0”, Super LCD6, 2,880 x 1.440 pixeli (18:9)
  • Sistem de operare: Android 8.0 (Sense UI)
  • Chipset: Snapdragon 845
  • Procesor: octa-core (4 x Kryo 385 Gold @ 2,8 GHz + 4 x Kryo 385 Silver @ 1,7 Ghz)
  • Procesor grafic: Adreno 630
  • RAM: 6 GB
  • Memorie: 64 GB
  • Card: da, comun cu SIM2
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 5.0, A2DP, aptX HD, LE
  • USB: 3.1, USB Type-C
  • Cameră foto: sistem dual-camera 12 MP (f/1.8, 1,4nm) + 16 MP zoom 2X (f/2.6, 1.0nm),  detecţie de fază, focalizare laser, stabilizare optică (OIS), stabilizare electronică (gyro-EIS), blitz dual-tone/dual LED
  • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 60 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 240 FPS), sunet 24-bit/96kHz stereo
  • Cameră foto frontală: 2 x 8 MP (f/2.0, 1,2nm), filmare Full HD, HDR
  • Baterie: Li-Ion 3.500 mAh, încărcare rapidă QuickCharge 3.0
  • Dimensiuni: 156.6 x 73.9 x 8.7 mm
  • Greutate: 188 grame
  • Altele: Husă de plastic în pachet, căşti USonic USB Type-C cu anulare activă a zgomotului ambiental, EdgeSense, senzor de amprentă

 

Părţi pozitive

Unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă
Camera foto este excelentă
Include husă în pachet
Căştile USonic sunt foarte bune şi au anulare activ[ pentru zgomotul ambiental
Construcţie de top

Părţi negative

În ciuda spatelui din sticlă, nu are încărcare wireless
Funcţiile EdgeSense sunt încă ciudat de folosit
Recunoaşterea facială este implementată la nivel de bază
Ecranul nu este la fel de înalt precum la alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult