iOS 13 ar putea să renunţe la suportul pentru iPhone 6s şi alte modele mai vechi

04.02.2019
iOS 13 ar putea să renunţe la suportul pentru iPhone 6s şi alte modele mai vechi

Apple este o companie recunoscută în industria de dispozitive mobile drept cea care oferă cel mai bun suport software pentru generaţiile mai vechi. Lansat în 2018, iOS 12 rulează până şi pe dispozitive lansate în 2013, precum iPhone 5s, însă există zvonuri care sugerază că o parte din modelele mai vechi nu vor mai primi următoarea actualizare, iOS 13. Se pare că doar dispozitive foarte vechi vor fi cu adevărat afectate, această decizie putând pune presiune pe cei care încă nu au făcut încă trecerea la un model mai nou.

Unul dintre motivele pentru care vânzările de iPhone-uri au fost mai scăzute în 2018 faţă de anii precedenţi a fost faptul că Apple a oferit reparaţii foarte ieftine pentru bateriile modelelor iPhone 6 sau mai noi. Acum că perioada promoţională s-a terminat, compania caută o soluţie pentru a convinge mai mulţi utilizatori să treacă la unul dintre modelele mai noi. Aceasta ar putea fi iOS 13, care ar renunţa la suportul pentru modelele cele mai vechi, în favoarea modelelor care încă se comercializează în mod oficial.

Anul trecut, Apple a scos din ofertă dispozitive mai vechi precum iPhone 6s şi iPhone SE, cel mai ieftin dispozitiv vândut de companie fiind iPhone 7. Astfel, iOS 13, care este programat să fie lansat în toamnă, ar putea rula doar pe cele lansate odată cu iPhone 7. Vorbim despre iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR, alături de cele trei smartphone-uri noi aşteptate în toamna lui 2019.

Cele care pierd suportul pentru iOS 13 sunt astfel iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus şi iPhone SE, toate bazate pe un hardware destul de învechit comparate cu modelele mai recente, însă destul de capabile pentru a oferi o experienţă de utilizare de bază decentă, atât timp cât acumulatorul este în condiţii bune şi nu este limitată performanţa din software.

Când vine vorba despre tabletele iPad, câteva modele mai vechi ar putea rămâne fără suport odată cu trecerea la iOS 13. Vorbim despre iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4, iPad Air şi iPad Air 2. Modelele Pro şi cele din generaţiile mai recente (iPad 5 şi iPad 6) vor fi în continuare actualizate. Zvonurile vorbesc despre două sau trei modele de tablete Apple noi, care ar putea fi prezentate şi lansate oficial în cursul lunii martie.

Nu este clar ce va aduce iOS 13 în plus faţă de iOS 12 la nivel de funcţionalitate şi de ce sistemul de operare ar fi prea „greu” pentru a rula pe dispozitivele mai vechi, zvonurile de până acum vorbind doar despre implementarea unei scheme de culoare neagră la nivelul interfeţei (dark mode) şi posibilitatea de a schimba dinamic între cele două scheme, în funcţie de timpul zilei, asemeni macOS. Vom afla cu siguranţă mai multe despre iOS 13 cândva la începutul lunii iunie, când Apple va prezenta software-ul către dezvoltatorii software în cadrul conferinţei WWDC.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult