Motorola One Vision review: un nou concurent pe segmentul mid-range premium

15.05.2019
Motorola One Vision review: un nou concurent pe segmentul mid-range premium
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Ultimii câţiva ani au adus schimbări majore pe piaţa de smartphone-uri. În timp ce companiile consacrate se concentrează pe dezvoltarea de dispozitive premium scumpe, multe alte companii au început să îşi îndrepte eforturile în special spre segmentul mid-range. Motorola pare să fie una dintre aceste companii, ultimele sale lansări încercând să ofere performanţă foarte bună şi funcţii pentru anumite tipuri de utilizatori la preţuri accesibile. Cel mai nou efort de acest gen este Motorola One Vision, un nou smartphone bazat pe platforma software Android One, care aduce în premieră mai multe tehnologii în portofoliul companiei.

Construcţie, design, ergonomie

Motorola One Vision este un smartphone ciudat la prima vedere. Acesta este unul dintre puţinele dispozitive de pe piaţă care adoptă un format de ecran 21:9 şi primul de acest gen care a ajuns în redacţia Go4it. Dar designerii nu s-au oprit la formatul alungit al ecranului, ci au ales să integreze şi o cameră foto în colţul din stânga-sus. Acesta este cel de-al treilea telefon cu ecran perforat pe care îl testăm şi trebuie să recunoaştem că acesta este primul al cărei cameră este puţin deranjantă din punct de vedere al design-ului.

În timp ce în utilizare normală, asemeni unui notch, perforarea din ecran va fi mai puţin evidentă, strict vizual, aceasta este destul de evidentă. Spre diferenţă de Honor View 20 şi Galaxy S10+ pe care le-am testat anterior, Motorola a realizat un orificiu pentru cameră mult mai pronunţat. Camera nu este obligatoriu mai mare decât în cazul altor telefoane, însă în jurul acesteia poate fi observat un cerc negru pronunţat. Chiar şi aşa, orificiul pentru cameră pare mai puţin intruziv decât un decupaj mare în centrul ecranului.

Fiind vorba despre un panou LCD, marginile din jurul acestuia sunt mai pronunţate decât în cazul dispozitivelor cu panouri OLED, însă sunt în continuare destul de subţiri. Deasupra ecranului avem o mică fantă pentru difuzorul pentru apeluri, în timp ce sub display avem un spaţiu negru nu foarte mare, dar nici foarte mic. Telefonul este foarte înalt, similar în înăţime cu un dispozitiv de 6,4 sau 6,5”, însă mult mai îngust şi decât un telefon cu ecran de 5,8” (precum un iPhone X). Astfel, telefonul poate fi mai uşor de folosit cu o singură mână în majoritatea situaţiilor, atât timp cât nu ai nevoie să atingi elementele din partea de sus a ecranului.

Din punct de vedere al construcţiei, acesta foloseşte materiale premium, ceva surprinzător pentru seria Motorola One. Modelele din trecut erau realizate din sticlă şi plastic, însă pentru One Vision, compania a ales să acopere întregul dispozitiv cu sticlă, în timp ce o ramă metalică îmbină cele două panouri. Pe ramă se regăsesc toate elementele uzuale: un jack de căşti în partea de sus, un port USB Type-C în partea de jos, o grilă pentru difuzorul mono, butoanele volum şi power pe partea din dreapta şi un locaş cu două slot-uri pe partea stângă. Acesta poate găzdui fie două cartele nano-SIM, fie o cartelă şi un card microSD.

Pe partea din spate, camera foto duală este încadrată într-un modul orientat vertical, iar senzorul de amprentă, decorat cu logo-ul Motorola este poziţionat central, într-o poziţie naturală în utilizare. Spatele este însă decorat într-o culoare foarte interesantă, numită „Saphire Gradient”, un albastru intens, mai deschis la margini şi mai negru spre centrul dispozitivului. Acesta arată foarte bine, însă probabil că majoritatea utilizatorilor ar prefera să folosească o husă pentru a proteja dispozitivul de eventuale accidente.

Întrucât avem de a face cu un dispozitiv mai îngust, acesta nu pare să fie în pericol să alunece prea mult, însă Motorola oferă o husă din silicon transparent în cutie, ba chiar o şi aplică din fabrică, telefonul fiind deja în husă atunci când este scos din cutie. Am mai întâlnit această caracteristică neobişnuită şi la Motorola One anul trecut şi pe Moto G7 Power anul acesta, fiind deja o tradiţie pentru dispozitivele mid-range ale companiei. Ce oferă One Vision în plus faţă de modelele precedente este o pereche de căşti intrauriculare în pachet, cu mufă jack.

Specificaţii

  • Display: 6,3″, IPS, FHD+ (2.520 x 1.080 pixeli), format 21:9
  • Chipset: Samsung Exynos 9609 (octa-core @ 2,2 GHz), 10nm, GPU Mali G72 MP3
  • RAM: 4 GB
  • Stocare: 128 GB
  • Camera principală: 48 MP, f/1.7 + 5 MP f/1.7 (senzor de adâncime)
  • Camera frontală: 25 MP, f/2.0
  • Conectivitate: 4G Cat6, Bluetooth 5.0, WiFi 5
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie (Android One)
  • Baterie: 3.500 mAh (Turbo Charge 15 W), 7 ore de utilizare după 15 minute de încărcare
  • Culori: Bronze Gradient, Saphire Gradient
  • Altele: dual SIM, microSD, NFC, jack 3,5mm, senzor de amprentă, port USB Type-C
  • Accesorii în pachet: Încărcător Turbo Charge, cablu USB Type-C, căşti in-ear cu jack, husă de silicon

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Ecran 21:9 foarte plăcut pentru consumul de filme
Materiale şi design premium
Performanţă înaltă pentru gama sa de preţ
Vine cu încărcător rapid, husă de silicon şi căşti în pachet
Are jack de 3,5 mm pentru căşti
Sistem de operare Android One „curat”
Cameră foto performantă

Părţi negative

Formatul 21:9 nu este foarte răspândit
Autonomia este doar de medie
Senzorul de amprentă nu este cel mai precis
Decupajul pentru cameră este puţin inestetic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult