Nokia E51, un smartphone subţire pentru business

Nokia E51, un smartphone subţire pentru business
Sistem de operare, funcţii

Ca şi E50, Nokia E51 are la bază sistemul de operare Symbian S60. Însă, versiunea acestui model include Feature Pack 1, update care aduce o serie de îmbunătăţiri şi noutăţi.

Primul lucru pe care l-am observat la nivel de software a fost viteza de navigare în meniu şi de încărcare a aplicaţiilor. Este o viteză vizibil mai mare, comparativ cu E50. Asta şi pentru că Nokia E51 are un procesor mai rapid, de 369 MHz (spre deosebire de cei 235 MHz ai lui E50).

Business

Nokia E51 este un smartphone de business. Atât cât poate fi de business un terminal fără tastatură QWERTY şi editor de documente. Este posibilă vizualizarea documentelor, tabelelor, prezentărilor şi a PDF-urilor, dar nu şi editarea aceste tipuri de fişiere.

Partea de gestionare a informaţiilor personale revine calendarului şi notiţelor. În cadrul calendarului pot fi adăugate 4 tipuri de însemnări: întâlniri, memo, zile de naştere şi sarcini. Există 4 moduri de vizualizare a calendarului: lună, săptămână, zi şi vizualizarea numai a sarcinilor.

Nokia E51

Multimedia

Nokia E51 nu străluceşte pe partea de multimedia, dar nici nu se face de ruşine. De exemplu, nu mi se par tocmai normale funcţiileplayer-ului audio. Navigarea în playlist se face pe verticală. Adică în loc să apeşi controllerul în dreapta şi stânga pentru a trece la melodia următoare/anterioară trebuie să apeşi în jos pentru a trece la melodia următoare şi în sus pentru a reveni la melodia anterioară. Apăsarea controllerului în stânga şi dreapta acţionează acum volumul.

În rest sunt prezente la datorie funcţiile standard inclusiv modulul de gestionare a melodiilor şi playlist-urilor, Music Library şi egalizatorul grafic. Acesta din urmă oferă câteva scheme prestabilite, dar permite utilizatorului crearea altora noi.

Browser-ul lui Nokia E51 este unul dintre cele mai bune browsere Web pentru dispozitive mobile. La fel ca şi la celelalte telefoane inteligente Nokia testate şi prezentate pe go4it.ro, browser-ul Web se descurcă foarte bine în ceea ce priveşte randarea şi redesenarea paginilor Web pentru a le face uşor navigabile pe ecranul telefonului mobil. Nu lipseşte nici cursorul care simplifică modul de accesare a link-urilor şi-l apropie de browserele de desktop.

Utilizatorul poate opta pentru blocarea anumitor elemente (imagini, flash) pentru reducerea traficului. În ceea ce priveşte opţiunile de securitate nu lipseşte posibilitatea respingerii cookie-urilor sau salvarea respectiv nesalvarea numelor şi parolelor folosite pentru accesarea anumitor site-uri. Nu lipsesc nici funcţii clasice, precum lista de bookmark-uri sau funcţii moderne precum recepţionarea fluxurilor RSS.

De asemenea, nici configurarea conexiunii la Internet nu a fost dificilă ţinând cont că tot ce am avut de făcut a fost să salvăm setările trimise automat prin SMS de operator.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News