Nokia pregăteşte 3 telefoane cu touchscreen pentru anul viitor

11.11.2008
Nokia pregăteşte 3 telefoane cu touchscreen pentru anul viitor

Finlandezii de la Nokia par să fi prins gustul touchscreen-ului. Încă nu au intrat pe piaţă cu 5800 XpressMusic, dar deja lucrează la alte 3 dispozitive cu touchscreen care se vor face cu siguranţă remarcate în 2009.

Sursa informaţiilor care vor fi prezentate în acest articol este chiar Nokia, deşi "oarecum neoficial". Planul telefoanelor Nokia pentru perioada 2007-2009 "a apărut brusc" pe Internet. De data aceasta, compania finlandeză nu mai poate fi suspectată că lansează zvonuri despre propriile sale telefoane, cum se bănuieşte că s-ar întâmplat în trecut. Adică poţi să laşi să se scurgă câteva date tehnice şi o poză despre un telefon, dar nu cred că ajungi să dai publicităţii intenţionat planul de producţie pe anul viitor.

În lista de dispozitive mobile Nokia planificate pentru a fi lansate anul viitor se regăsesc patru telefoane care atrag atenţia. Este vorba de 3 terminale cu touchscreen şi unul fără touchscreen dar cu cameră foto de 8MP. Cele patru nu au primit deocamdată denumire oficială, aşa că mă voi referi la ele pe baza numelui de cod regăsit în tabelul Nokia.

Nokia Corolla

Lumea deja începea să se întrebe când o să vină şi Nokia la petrecerea telefoanelor cu 8 MP. Samsung, LG şi Sony Ericsson au lansat sau sunt pe cale să lanseze telefoane cu cameră foto de 8 MP. Corolla va fi primul telefon Nokia cu cameră de 8 MP.

În afară de camera foto, în dreptul lui Corola, oamenii de la Nokia au mai trecut ecranul de 3 inch, suportul Wi-Fi, AGPS, HSDPA şi spaţiul intern de stocare de 8 GB. Ce este şi mai interesant, tastatura pe "jumătate QWERTY" pe care acest dispozitiv o va avea. Nu e foarte clar ce vor să spună prin acest jumătate QWERTY, este posibil să fie vorba de un sistem hibrid, care să permită construirea unui telefon de dimensiuni mai mici decât unul care ar fi avut o tastatură full QWERTY.

Nokia Eitri

Nokia Eitri va fi foarte interesant şi dacă luăm în calcul doar faptul că va avea un tocuhscreen de 3.5 inch, cu 640 x 350 pixeli rezoluţie. Acest telefon va oferi suport multi-touch, feedback tactil şi va şti să facă deosebirea între o apărare mai uşoară şi una mai grea. Rămâne de văzut şi ce aplicare îşi va găsi această ultima funcţie. Nu vor lipsi nici accelerometrul şi senzorul de proximitate.

Camera foto a lui Nokia Eitri va fi de 5 MP şi va avea autofocus. Spaţiul intern de stocare va fi de 8 GB, existând şi un slot microSD.

Nokia IP08

Sub numele de cod IP08 se ascunde un alt telefon cu touchscreen, de data aceasta cu orientare wide (nu se specifică dimensiunea). Luând în calcul că va avea şi tastatură QWERTY, am putea avea de-a face cu un Communicator cu touchscreen.

Lista facilităţilor cuprinde Wi-Fi, AGPS, bluetooth, TV Out, radio cu transmiţător FM şi cameră foto cu rezoluţie de 5 MP şi autofocus.

Nokia Ivalo

În fine, Ivalo este ultimul din cele trei telefoane cu touchscreen programate de Nokia pentru anul viitor. Şi acesta va avea un ecran de 3.5 inch. Ca dotări, va dispune de AGPS, Wi-Fi, bluetooth, TV Out şi radio cu transmiţător FM. Spre deosebire de celelalte telefoane care aveau 8 GB spaţiu intern, Nokia Ivalo va avea 32 GB.

În afară de acestea, în planul de producţie Nokia mai sunt şi alte telefoane. Însă cele patru sunt de departe cele mai interesante. Păcat că nu există şi imagini cu aceste telefoane. Să sperăm că vor deveni şi realitate.

Nokia smartphone roadmap

Urmărește Go4IT.ro pe Google News