Nokia 6500 classic, un Nokia 6500 slide devenit candybar

23.10.2007
Nokia 6500 classic, un Nokia 6500 slide devenit candybar
Functii software

6500 clasic nu este un smartphone, chiar dacă interfaţa sistemului Nokia S40 5th Edition de care dispune aduce într-o bună musură cu Symbian S60, din punct de vedere grafic. Ceea ce diferenţiază în principal un smartphone de acest S40 sunt multitasking-ul (rularea în paralel a mai multor funcţii/programe) şi codul API nativ care permite instalarea aplicaţiilor şi programelor dezvoltate de alţi producători, la fel ca pe sistemele de operare de desktop.

Nokia 6500 classic se aliniază şi el curentului cu 3 funcţii soft. Dacă până nu de mult eram obişnuiţi cu doar două astfel de funcţii (stânga şi dreapta), acum avem o a treia funcţie soft pe mijlocul interfeţei. Aceasta este atribuită butonului din centrul controller-ului. Fiind obişnuit cu două taste soft, trecerea la nou sistem poate crea confuzie la început. Însă cu timpul, utilizatorul realizează că o tastă în plus se traduce printr-un acces mai rapid la funcţii.

Meniul principal

Meniul principal îl reproduce într-o oarecare măsură pe cel de Symbian. Acesta include 9 pictograme, plus cea adăugată de operator: mesaje, contacte, log, galerie (manager de fişiere), media, organizator, aplicaţii şi jocuri, browser web şi setări. Utilizatorul are libertatea de a ordona după propriile preferinţe pictogramele meniului principal.

De asemenea, elementele meniului pot fi afişate în 4 moduri: listă, pictograme fără titlu, pictograme cu titlu şi taburi. Aceasta din urmă este o modalitate de afişare ceva mai ieşită din comun. Elementele meniului sunt aliniate sus pe orizintală, iar dedesubt apar subgategoriile fiecăruia. Apăsarea controller-ului stânga-dreapta face trecerea de la un element la altul, iar apăsarea sus şi jos realizează navigarea în cadrul subgategoriilor.

Multimedia

Chiar dacă nu se ridică la nivelul aplicaţiilor similare ale telefoanelor specializate în redarea conţinutului multimedia, player-ul MP3 este uşor de folosit şi include funcţiile de bază. Printre acestea se numără: crearea listelor de melodii, egalizatorul grafic cu 5 preset-uri (Normal, Pop, Rock, Jazz şi Classical) plus două personalizabile, efectul 3D, redarea aleatorie a melodiilor şi repetarea unei melodii sau a întregii liste.

Interfaţa player-ului MP3 poate fi schimbată prin intermediul temelor, telefonul incluzând 4 astfel de teme. Spuneam că este foarte uşor de folosit în principal datorită faptului că funcţiile de bază (trecerea la melodia următoare/precendentă şi reglarea volumului) sunt realizate doar cu ajutorul controller-ului: stânga dreapta pentru trecerea de la o melodie la alta, sus şi jos pentru reglarea volumului.

Calitatea sunetului nu tocmai excelentă, poate fi şi din cauza căştilor care lasă de dorit din acest punct de vedere.

Organizer

Secţiunea Organizer include mai multe programe pentru gestionarea timpului: alarmă, calendar, sarcini, notiţe, calculator, timer şi cronomentru. Toate includ funcţiile standar, nu numai pentru telefoanele Nokia, ci pentru majoritatea telefoanelor non-smartphone. Pot fi adăugate 5 tipuri de însemnări în calendar: reminder, meeting, call, birthday şi memo. Fiecare din cele 5 includ un set specific de câmpuri.

Internet

Browser-ul Web nu rupe gura târgului, însă oferă opţiunile elementare şi profită din plin din de 3G. Se pot bloca anumite tipuri de elemente precum imagini, cookie-uri sau script-uri Java.

Camera foto

Nokia 6500 classic include o cameră foto de 2 MP identică cu cea a modelului Nokia 6300. Utilizatorul poate opta pentru una din cele 6 rezoluţii puse la dispoziţie pentru realizarea fotografiilor: 1600×1200, 1280×960, 1152×864, 800×600, 640×480, 320×240 şi 160×120. Pe de altă parte, filmele realizate în format 3GP au ca rezoluţie maximă numai 176×144 pixeli, alternativa fiind 128×96 pixeli. Calitatea fotografiilor se situează şi ea la nivelul lui Nokia 6300, adică standard pentru camerele de 2 MP: calitate medie la lumină şi proastă în condiţii de luminozitate redusă. Mai deranjant este faptul că salvarea fotografiilor durează uneori chiar 4-5 secunde.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News