Nokia 7 Plus review: eleganţă pentru gama mid-range

Nokia 7 Plus review: eleganţă pentru gama mid-range
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Este greu să nu te uiţi cu admiraţie la HMD Global, companie formată din foşti angajaţi ai diviziei de mobile din cadrul Nokia, care a adus faimosul brand înapoi în atenţia publicului. Nu numai că smartphone-urile produse de companie sunt comparabile în termeni de performanţă şi construcţie cu modele de top ale altor producători cu renume, însă compania s-a ţinut de promisiunea unui suport software rapid, modelele Nokia fiind printre primele care primesc cele mai noi versiuni de Android. Astfel, Nokia 7 Plus pare pe hârtie o alegere foarte bună pentru un client în căutarea unui smartphone de medie care doreşte să primească o experienţă premium la un preţ nu foarte mare. Să vedem însă dacă Nokia reuşeşte să păstreze nivelul de calitate ridicat pe care l-a demonstrat cu lansările anterioare.

Construcţie, design, ergonomie

Nokia 7 Plus este o versiune îmbunătăţită a unui model care nu a ajuns niciodată în Europa, Nokia 7. Spre diferenţă de fratele său mai mic, 7 Plus vine cu o construcţie metalică, renunţând la carcasa din sticlă. Telefonul are o carcasă din aluminu unibody, care pe partea din spate este acoperită cu un strat de vopsea cauciucată, element de design plăcut din punct de vedere estetic, care ajută şi la o prindere mai bună. Să vezi un telefon care nu alunecă uşor din mână în 2018 este ceva foarte rar.

Lateralele sunt drepte, lucru care asigură din nou o prindere mai bună, iar spre display marginile sunt teşite. Toate aceste elemente sunt realizate pentru a asigura o utilizare confortabilă, în special pentru un telefon atât de mare. Din fericire, HMD Global are şi un simţ estetic dezvoltat, combinând elementele care asigură o ergonomie bună cu un design plăcut. Astfel, fiecare margine, ramă sau element de pe carcasa lui Nokia 7 Plus este vopsit într-o culoare arămie, care în contrast cu negrul predominant sugerează eleganţă. Butoanele de volum şi power, rama camerei foto şi senzorul de amprentă, cât şi ecranul sunt fie colorate complet în această culoare, fie au un contur subtil foarte plăcut.

Telefonul este foarte solid construit, având o greutate care sugerează calitate, oferind senzaţia că ar putea supravieţui unui impact nu foarte puternic cu podeaua. În realitate însă, nu am sugera astfel de „sporturi extreme”. Ecranul pe format 18:9 este acoperit cu sticlă Gorilla de la Corning, care în ciuda faptului că este mai rezistentă decât sticla obişnuită, nu este indestructibilă. Din fericire, faptul că nu avem de a face cu un telefon realizat predominant din sticlă oferă un oarecare confort în utilizare, 7 Plus oferind mai degrabă senzaţia de unealtă, nu de bijuterie scumpă de care trebuie să ai grijă tot timpul.  Din acest motiv probabil Nokia nu a integrat o husă în pachet, asemeni Nokia 8 Sirocco.

Ce a integrat Nokia în 7 Plus este însă un jack pentru căşti, ceva ce rareori mai întâlnim pe telefoanele din 2018. Port-ul USB Type-C este destinat încărcării şi transferului de date, dar acceptă şi căşti cu mufă Type-C, la nevoie. Senzorul de amprentă este foarte bine poziţionat pe partea din spate, central, sub cameră, însă este greu de accesat pentru cei care folosesc telefonul pentru navigaţie sau muzică la volan într-un suport de bord. Până când nu vor integra mai mulţi producători sisteme de recunoaştere facială avansată, cele mai uşor de recomandat telefoane pentru utilizarea în maşină sunt tot cele cu senzor de amprentă pe partea din faţă.

Specificaţii

  • Ecran: 6”, 2.160x 1.080 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 8.1
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 660
  • Procesor: 4 x Kryo 260 @ 2,2 GHz + 4 x Kryo 260 @ 1,8 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 512
  • RAM: 4 GB
  • Stocare: 64 GB
  • Card: da, foloseşte SIM 2, max. 256 GB
  • Date: LTE
  • WiFi: 802.11b/g/n/ac
  • Bluetooth: 5.0
  • USB: Type-C
  • Cameră foto: 12 MP: f/1.8 (1,4nm) + 13 MP f/2.6 (1,0nm), zoom optic 2X, detecţie de fază, optică ZEISS, blitz dual-led, EIS (stabilizare electronică)
  • Filmare video: UHD (3840 x 2160 @ 30 FPS)
  • Cameră foto frontală: 16 MP, f/2.0 (1,0nm), (filmare Full HD)
  • Baterie: 3.800 mAh (nedetaşabilă)
  • Dimensiuni: 158.4 x 75.6 x 8 mm
  • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, busolă
  • Altele: GPS, senzor de amprentă, radio FM

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Ecran fără decupaj
Construit din materiale premium
Oferă performanţă peste medie
Raport bun calitate/preţ

Părţi negative

Camera foto nu impresionează
Design-ul pare puţin învechit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult