Point and shoot: telefoane cu cameră de 8 MP

05.11.2008
Point and shoot: telefoane cu cameră de 8 MP

Anul 2008 a adus în Europa primele telefoane mobile cu cameră foto de 8 MP. Deşi nu se pot compara decât poate cu cele mai ieftine aparate foto compacte, noile dispozitive multimedia au avantajul greutăţii reduse şi al facilităţilor ce le conferă statutul de gadgeturi all-in-one.

Avantaje şi dezavantaje

Atunci când ţi s-a pus pata să-ţi achiziţionezi un telefon cu cameră foto performantă în defavoarea unui aparat compact, trebuie să te gândeşti dacă îl iei doar pentru fiţe sau nu. Dacă nu, ţine cont de condiţiile în care vei realiza majoritatea fotografiilor. Cei mai avantajaţi sunt indivizii care fac poze în aer liber şi lumină naturală. Petrecăreţii din cluburi şi persoanele ce preferă în general spaţiile închise ar face bine să se orienteze către o “săpunieră” (cameră compactă) sau, de ce nu, un DSLR.

Noi am avut ocazia să testăm două dintre cele patru telefoane cu cameră de 8 MP sosite în Europa: Sony Ericsson C905 şi Samsung M8800 Pixon. Poate reuşim să aducem la redacţie şi celelalte două modele, LG KC910 Renoir şi Samsung i8510 INNOV8.

Sony Ericsson C905

Deşi nu ai foarte multe setări la dispoziţie (cum se întâmplă la Samsung), C905 vine cu o cameră decentă cu bliţ Xenon. C905 face o concurenţă serioasă împotriva camerelor entry-level, din punct de vedere al performanţelor, nu şi al preţului. Ne-au plăcut pozele în natură, viu colorate, clare, din păcate nu şi foarte detaliate din cauza senzorului mic. Excepţie fac pozele macro.

În spaţii închise, mai ales în lumină artficială, calitatea imaginilor scade drastic. Pe timp de noapte, bliţul îşi face bine datoria, rezultatul final fiind nişte poze decente dacă nu te depărtezi mai mult de 1,5 metri de subiect.

Sony Ericsson C905 Photo Sample Sony Ericsson C905 Photo Sample

Per ansamblu, recomandăm telefonul C905 pentru fotografiere, dar şi pentru celelalte facilităţi: player-ul multimedia, conectivitatea HSDPA şi Wi-Fi, receptorul GPS, slotul pentru carduri M2, accelerometrul (interesant în special în jocuri) şi ieşirea TV-Out.

Sony Ericsson C905 se găseşte de vânzare în magazinele Orange, la preţul de 384 Euro fără TVA.

Samsung M8800 Pixon

Samsung M8800 Pixon are o mulţime de setări la camera foto, însă calitatea pozelor lasă de dorit în varianta SAMPLE testată de noi, după cum se poate observa mai jos. Până la apariţia variantei comerciale, cu firmware-ul final, calitatea pozelor are toate şansele să fie ameliorată. Samsun M8800 Pixon stă foarte bine la capitolul video – filmează la rezoluţie WVGA (800 x 480 pixeli) cu 30 de fps.

Samsung M8800 Pixon Photo Sample Samsung M8800 Pixon Photo Sample

Alte avantaje ale acestui dispozitiv multimedia: touchscreen de 3.2 inch, accelerometru, slot microSD, HSDPA, Stereo Bluetooth, receptor GPS şi TV-Out. Potenţialii doritori mai au de aşteptat căci, în România, Samsung M8800 Pixon urmează să ajungă la rafturi undeva spre sfârşitul anului.

Samsung i8510 INNOV8

Samsung i8510 INNOV8Samsung INNOV8 este primul telefon cu cameră de 8 MP al companiei sud-coreene răspândit la nivel global. Dintre toate terminalele cu 8 MP, acesta se prezintă cel mai bine înzestrat tehnic. Avem de a face cu un hibrid smartphone-multimedia, cu sistem de operare Symbian 9.3. Latura business este serios afectată de lipsa tastaturii QWERTY şi a ecranului sensibil la atingere. În schimb, navigarea pe Web rămâne facilă datorită conexiunilor HSDPA şi Wi-Fi, dar şi a cursorului optic manevrat de pe trackpad. Să sperăm că pozele sunt mai calitative faţă de cele realizate cu Pixon-ul. Samsung INNOV8 se găseşte de vânzare deocamdată online, la un preţ de aproximativ 1950 RON.

LG KC910 Renoir

Modelul LG KC910 Renoir seamănă izbitor cu Samsung Pixon şi este greu de spus cine de la cine s-a inspirat – telefoanele au fost anunţate cam în aceeaşi perioadă (august – septembrie 2008). LG KC910 nu a avut parte încă de vreun review, astfel că nu ne putem pronunţa în privinţa calităţii pozelor. LG a apelat la optica Schneider-Kreuznach, prezentă şi pe telefoanele din seria Shine. LG KC910 pare promiţător: 8 MP, autofocus, bliţ Xenon, stablizator digital, focus manual etc. La capitolul video se laudă cu înregistrări QVGA la 120 de fps sau VGA la 30 de cadre pe secundă.

Alte facilităţi: touchscreen de 3 inch, accelerometru, slot microSD, HSDPA, Wi-Fi, Stereo Bluetooth, GPS şi radio. LG KC910 Renoir nu se găseşte momentan de vânzare.

LG KC910 Renoir

Cam acestea sunt telefoanele cu cameră de 8 MP anunţate în Europa. Pe continentul asiatic sunt mult mai numeroase, dar mai mult specificaţiile sunt de ele, calitatea lasă de dorit. Interesant, Nokia nu a dezvăluit nimic despre lansarea unui telefon cu 8 MP, dar mai devreme sau mai târziu va face şi ea inevitabilul salt. Poate direct la 10 MP, cine ştie?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News