Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi

07.11.2008
Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi
Cât de „business” este Sony Ericsson G900?

Sony Ericsson G900Spunem despre un telefon că este business de top în momentul în care acesta dispune de: tastatură QWERTY fizică sau tastatură virtuală pe touchscreen, ecran de dimensiuni generoase (minimum 2.6 inch) şi rezoluţie mare (de la 320 x 480 pixeli), Wi-Fi, 3G/HSDPA, sistem de operare complex (Windows Mobile, Symbian, Mac OS, Blackberry OS etc.) şi desigur un procesor cât mai rapid secundat de măcar 128 MB RAM.

Sony Ericsson G900 întruneşte parţial aceste condiţii, de aceea utilizatorii pretenţioşi nu vor avea tocmai cuvinte de laudă pentru telefon. Însă, câţi dintre noi avem chiar aşa mare nevoie de toate acestea? G900 are un touchscreen de 2.4 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie, nu dispune de tastatură QWERTY fizică (doar virtuală). Cu G900 te poţi conecta la Internet atât prin 3G cât şi prin Wi-Fi. Prezenţa sistemului Symbian UIQ3 este cât se poate de binevenită pentru cei ce doresc să instaleze ulterior tot felul de aplicaţii.

Symbian UIQ3 prezintă o interfaţă de navigare simplistă, pe un singur ecran. Derularea meniului se face în partea de jos, pe orizontală, iar deasupra apar opţiunile disponibile pentru fiecare icoană în parte. Item-urile sunt personalizabile (poţi să adaugi şi să elimini ce doreşti) şi măricele încât pot fi acţionate uşor cu degetul, nu neapărat cu stylus-ul, dar opţiunile care sunt afişate deasupra apar destul de mici şi atunci este bine să recurgi la “beţişor”. Din experienţa proprie, am observat că şi mai simplu este să te foloseşti de pad – cel mai confortabil mod de navigare însă nu şi cel mai rapid. Plus că în bara de sus a ecranului se găsesc câteva item-uri care nu pot fi accesate din pad, trebuie apăsate cu degetul sau stylus-ul. Un exemplu ar fi task manager-ul.

Sony Ericsson G900

Marele dezavantaj al sistemelor de operare pentru telefoane mobile este că, în mod normal, fără a instala vreun program special, nu-ţi închid aplicaţiile după ce ieşi din ele şi astfel se consumă resurse de memorie importante. Trebuie să deschizi managerul de aplicaţii şi de acolo să le închizi.

Nu mi-a plăcut la G900 că vine cu foarte puţine aplicaţii preinstalate, însă aici trebuie spus că modelul sosit la teste e un sample – versiunea finală va avea cu siguranţă mai multe de oferit. În cazul de faţă, nici măcar alternative pentru tema de fundal nu am avut – singura disponibilă era cea “Default”.

Sony Ericsson G900

Acum să listăm ce am găsit interesant în smartphone-ul japonezo-suedez, pe lângă binecunoscutul organizer, convertor de unităţi de măsură, notiţe şi calculator:

  • PDF+ – deschide fişiere PDF
  • Quickoffice – un Office simplificat, dezvoltat de către compania cu acelaşi nume. Deschide şi editează documente Word, Excel şi Powerpoint.
  • Business card scanner – ai o carte de vizită pe care vrei să o memorezi în telefon? Foarte bine, deschide aplicaţia şi fotografiază cartea de vizită dorită. G900 o va procesa şi apoi vei putea salva informaţiile direct la contacte, în agendă.
  • Exchange ActiveSync – aplicaţie Microsoft care sincronizează mail-urile, notele din calendar, contactele şi task-urile între telefon şi computer.
  • Opera 8.65 – browser-ul Web
  • Media Center – centrul multimedia al smartphone-ului, similar cu cel întâlnit pe K850.

După cum se observă destul de clar, G900 are puţine aplicaţii preinstalate. Noroc că Internetul “musteşte” de astfel de programe, gratuite sau nu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News