XPERIA X1 şi alte 6 telefoane SE noi

Sony Ericsson a reuşit să ia prim-planul chiar din prima zi a 3GSM World Mobile Congress, cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume. A reuşit acest lucru surprinzând pe toată lumea, prin anunţarea a nu mai puţin de 7 modele noi. Este adevărat că ne aşteptam ca mai toţi producătorii importanţi să vină cu noutăţi la 3GSM, dar nu chiar cu 7 modele noi odată. Şi nu e vorba de orice modele noi, unele dintre ele au reuşit să suprindă pe toată lumea.

XPERIA X1 este cel care ne-a atras atenţia în mod special. Şi asta deoarece - pentru a plagia un serial celebru - a ajuns acolo unde niciun model Sony Ericsson nu a ajuns până acum. XPERIA X1 este primul telefon Sony Ericsson cu tastatură full QWERTY (nu gen P1i) şi cu Windows Mobile. Partea cu tastatura QWERTY o puteam trece la caracteristici esenţiale, dar nu neapărat suprinzătoare. Era doar o chestiune de timp până se va ajunge aici.

Sony Ericsson XPERIA X1

Dar un telefon Sony Ericsson cu Windows Mobile? Asta e deja o veste-şoc! Este adevărat că zvonul conform căruia producătorul japonezo-sueedez ar negocia cu Microsoft a apărut prin septembrie anul trecut, dar cine l-a luat în serios?

XPERIA X1 va veni cu Windows Mobile 6 (probabil versiunea Professional) şi va avea un superb touchscreen de 3 inch, cu o rezoluţie de 800 x 480 pixeli. Ecranul se dă la o parte printr-un slide orizontal, iar de sub acesta îşi face apariţia tastatura. Aceasta, cel puţin din pozele pe care le-am văzut, arată foarte bine şi pare a fi uşor de folosit. Partea inferioară a terminalului, cea cu tastatura, este puţin curbata spre interior. Deşi arată interesant ca design, rămâne de văzut ce va însemna asta în timpul folosirii tastaturii. Dacă telefonul se va mişca la apăsarea tastelor, va fi o problemă.

Sony Ericsson XPERIA X1

Este clar că XPERIA X1 este un dispozitiv cu pretenţii de number one, de aceea ni se par fireşti restul caracteristicilor: HSUPA (5,8Mbit/s), bluetooth, aGPS, WiFi, microSD, cameră de 3.2 MP (aici se putea mai mult). Dimensiunile telefonului nu vor fi exagerate, 110 x 53 x 16.7 mm, cu o greutate de 145 de grame.

Singura necunoscută în legătură cu XPERIA X1 a rămas memoria RAM (procesorul va fi un ARM la 500MHz). Sony Ericsson nu spus nimic legat de aceasta, poate că încă nu s-a luat o decizie în această privinţă. Oricum, până în a doua jumătate a anului, când va fi lansat oficial XPERIA X1, vom afla probabil.

UPDATE: Interfata "minune" a lui Xperia, intr-un clip Made by Sony Ericsson.