Sony Ericsson K770, un nou Cyber-shot

01.10.2007
Sony Ericsson K770, un nou Cyber-shot
Muzică, filme, fotografii

Să cânte Cyber-shot-ul

Sony Ericsson K770 foloseşte hardware-ul telefoanelor din seria Walkman, ceea ce vorbeşte de la sine despre potenţialul player-ului MP3. Chiar dacă nu are toate funcţiile software de care aplicaţia seriei Walkman beneficiază (lipseşte de exemplu preset-ul MegaBass pentru egalizator, ceea ce nu înseamnă totuşi că va fi complet lipsit de bass), acesta oferă aceeaşi calitate ridicată a sunetului. Player-ul audio poate rula următoarele formate: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, M4A şi MIDI.

Tunerul FM oferă suport RDS (Radio Display System) şi poate salva 20 de posturi radio. Acesta include funcţia TrackID care permite identificarea melodiei şi a artistului. Sony Ericsson K770

Managerul de fişiere afişează atât imaginile, cât şi secvenţele video în format thumbnail 3 x 3 sau 5 x 5, după preferinţe. Directoarele şi fişierele sunt afişate în trei tab-uri: doar conţinutul telefonului, doar cel al cardului de memorie şi conţinutul comun al telefonului şi cardului de memorie. O facilitate nouă la nivelul managerului de fişiere este afişarea gen Timeline a imaginilor. Graţie acesteia, fotografiile pot fi filtrate în funcţie de data realizării.

Camera din buzunar

Oficial, camera foto are 3.2 MP (2048 x 1536). În realitate, tabla înmulţirii contrazice producătorul, reieşind 3,15 MP (mai precis 3,145). Nu că ar fi o mare problemă, doar pentru a separa marketingul de matematică. Aceasta beneficiază de autofocus şi LED. Calitatea fotografiilor este deja standard pentru seria Cyber-shot: bună dar nu excepţională. Aplicaţia aferentă dispune de mai multe moduri: night mode, panorama, burst shooting, macro şi diverse setări predefinite pentru diverse situaţii. Sunetul realizat în momentul realizării fotografiei nu poate fi scos decât prin schimbarea profilului. Filmarea este punctul slab al camerei, rezoluţia QCIF (176 x 144 pixeli) de care aceasta este capabilă fiind la modă pe vremea când telefoanele începeau timide evoluţia de la cărămidă la gadget.

Gestionarea timpului

Ca şi modelele anterioare, K770 stă bine la capitolul aplicaţii PIM (Personal Information Manager). Include programe precum Calendar, Tasks, Notes, Calculator, Timer (alarmă cu contorizare inversă) şi cronometru. Alarmele beneficiză acum de un meniu propriu, pot fi în număr de 5 şi beneficiază de toate opţiunile necesare. Este posibilă folosirea telefonului pe post de reportofon, neexistând vreo limitare pentru durata înregistrării, cu excepţia celei date de spaţiul disponibil.

Sony Ericsson K770

Pentru mine, ca posesor al unui telefon Sony Ericsson din aceeaşi serie, K770 nu constituie un upgrade viabil. Este un telefon interesant, în special din punct de vedere al desingului, care va atrage, cu siguranţă utilizatori ai altor mărci de telefoane. Pentru mine, însă, nu sunt suficiente aspecte care să mă determine să-l cumpăr. Poate alţi posesori de telefoane din aceeaşi serie îl vor găsi atractiv, dar şi aceştia trebuie să ţină cont că noul model foloseşte carduri M2, ceea ce înseamnă că vechiul card Memory Stick Duo va fi de domeniul trecutului.

Aspecte de design

Anunţat în luna august, Sony Ericsson K770 este un nou telefon din seria Cyber-shot care se apropie de lansarea oficială în România. Numeroşii fani Sony Ericsson de la noi vor avea astfel un nou gadget pe lista de cumpărături din perioada sărbătorilor de iarnă. go4it.ro îţi dezvăluie atuurile şi punctele slabe al noului K770.

Cu still şi atenţie la detalii

Corpul din plastic al lui Sony Ericsson K770 cântăreşte 95 grame şi are 105 x 47 x 14,5 mm. Cei 14,5 mm grosime sunt calculaţi în partea cea mai groasă a telefonului, spatele acestuia fiind mai subţire pe margini şi mai gros în mijloc. Tocmai faptul că spatele este bombat îi conferă un feel deosebit în timpul folosirii. Fiind un telefon 3G, K770 dispune şi de o cameră foto secundară cu rezoluţie VGA (640 x 480 pixeli), plasată în dreapta, deasupra ecranului TFT de 1,9 inch.

Tastele alfanumerice nu par a fi prea ergonomice: sunt înguste pe înălţime şi foarte late pe lăţime. Este posibil ca desingul tastelor să reprezinte o problemă pentru o parte a cumpărătorilor. Pentru utilizarea meniurilor şi aplicaţiilor, K770 dispune de şase butoane: două soft, două pentru convorbiri, unul pentru browser-ul Web şi unul pentru ştergere/revocare a comenzii. În mijlocul acestora este plasat D-Pad-ul care uşor, uşor, ia locul clasicului joystick.

Sony Ericsson K770

Pe latura dreaptă a telefonului se regăsesc butoanele pentru reglarea volumului şi utilizarea camerei foto. În stânga, lipsa butoanelor este compensată prin plasarea aşa-numitului Fast Port, folosit pentru încărcător, cablu de date şi căşti. Plasarea acestuia pe latura din stânga este atipică pentru telefoanele din seria Cyber-shot, de obicei, acesta regăsindu-se jos. Şi speaker-ul este orientat atipic, fiind acum mutat în partea inferioară, pe spatele telefonului.

Slotul M2 (Memory Stick Micro) nu este plasat pe suprafaţa telefonului, ci înauntru, lângă baterie. Este Hot Swap, însă pentru schimbarea cardurilor trebuie ridicat capacul.

K770 vine în trei culori a căror explicare o evit, nefiind nici pe departe un bun cunoscător al acestora: Truffle Brown, Ultra Violet, Sandy Beige.

Multe lucruri familiare înăuntru

La capitolul software, cei care avut măcar un telefon Sony Ericsson până acum se vor acomoda imediat. Cu mici excepţii, meniurile sunt cele standard din telefoanele non-smartphone. Meniul principal organizează pictogramele animate pe 3 coloane a câte 4 rânduri. Cei care apreciază telefoanele Sony Ericsson tocmai pentru meniu, au un motiv în plus de bucurie: K770 nu numai că oferă suport Flash Lite (meniuri create în Flash), dar include şi o serie de teme spectaculoase ce beneficiază de această tehnologie.

Sony Ericsson K770

Nu lipseşte nici meniul Activity care facilitează accesul rapid la evenimente, browser şi la aplicaţiile preferate. Tot acesta este responsabil şi de funcţia multi-tasking, fiind posiblă rularea în paralel a mai multor aplicaţii Java şi programe native (de exemplu, un joc şi player-ul MP3).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News