Toate dispozitivele Apple dintr-un spital au încetat să funcţioneze în timpul instalării unui aparat RMN

31.10.2018
Toate dispozitivele Apple dintr-un spital au încetat să funcţioneze în timpul instalării unui aparat RMN

În timpul instalării unui aparat de RMN în cadrul spitalului Morris din Illinois, Statele Unite, toate dispozitivele Apple din incintă s-au oprit subit. Această situaţie a dus la o investigaţie a unui angajat al departamentului IT din cadrul spitalului, care a descoperit o limitare foarte ciudată a acestora, care nu se regăseşte pe niciun alt dispozitiv realizat de alte companii din industrie: acestea sunt vulnerabile unui soi de „atac chimic”.

Eric Woolridge, administratorul sistemelor IT al spitalului, s-a confruntat cu peste 40 de plângeri din partea colegilor săi, care raportau probleme cu smartphone-uri, tablete şi ceasuri produse de Apple. Acestea erau oprite complet şi nu mai răspundeau la comenzi, unele dintre ele fiind imposibil de pornit chiar şi atunci când erau conectate direct la priză. Totul s-a întâmplat atunci când un nou aparat de RMN era instalat, deci Woolridge a încercat să găsească exact cauza acestei operaţiuni care opreşte dispozitivele.

Iniţial acesta credea că e vorba despre o defecţiune a aparatului RMN, acesta fiind echipat cu electromagneţi puternici, care ar fi putut cauza un PEM (puls electromagnetic), care ar putea să strice toate dispozitivele electronice din zona afectată. Un PEM ar fi dezactivat absolut toate dispozitivele electronice, nu doar pe cele Apple, deci concluzia a fost iniţial că nu aceasta este cauza. Totuşi, aparatul RMN avea o legătură.

Electromagnetul aparatului este răcit cu heliu, iar în timpul operaţiunii de instalare, acesta se evaporă în aerul din jur. Sistemul de ventilaţie al spitalului a scos heliul din încăpere (aproximatic 120 litri au fost evaporaţi), însă în loc să îl scoată afară, acesta a fost reintrodus în spital din cauza unei conducte sparte. Astfel, toate dispozitivele Apple care au fost expuse la heliu, au început să întâlnească probleme, majoritatea oprindu-se complet.

Motivul pentru care doar dispozitivele Apple au fost afectate şi pentru care s-au oprit este foarte interesant. Apple a renunţat în urmă cu câţiva ani la ceasurile bazate pe cuarţ, în favoarea unor cipuri de siliciu MEMS. Acestea controlează atât ceasul, cât şi alţi senzori precum giroscopul şi accelerometrul din dispozitive. Atomii de heliu sunt destul de mici pentru a pătrunde în dispozitiv şi de a interfera cu aceste cipuri, cauzând erori în măsurarea timpului. Întrucât procesoarele de toate tipurile sunt dependente de un ceas pentru a opera corespunzător, sistemul de operare pur şi simplu a cedat pentru că primea comenzi eronate de la procesor.

Apple nici măcar nu încearcă să ascundă această problemă, menţionând pe site-ul său şi în manualul de utilizare încă de când a făcut trecerea de la cuarţ la MEMS că dispozitivele nu ar trebui să fie folosite în medii în care sunt utilizate substanţe chimice industriale, heliul fiind direct menţionat. Conform Apple, iPhone-urile ar putea fi deteriorate sau pot să funcţioneze eronat în preajma acestor substanţe sau gaze.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult