Topul telefoanelor inteligente

29.11.2007
Topul telefoanelor inteligente
Sony Ericsson, Samsung şi Motorola

Sony Ericsson P1i

Nu voi ascunde faptul că am o slăbiciune pentru acest telefon, astfel că nici nu am pretenţia ca scurta sa descriere din rândurile următoare să fie lipsită de subiectivism. Pentru mine, Sony Ericsson P1i este smartphone-ul numărul 1. Are la bază Symbian UIQ3, un sistem de operare al cărui singur mare defect este faptul că nu dispune de o comunitate suficient de mare pentru a dezvolta la fel de multe aplicaţii câte sunt, de exemplu, pentru Symbian S60 sau Windows Mobile. În rest, are cam toate atuurile de partea sa. Un ecran mare (2.6 inch, touchscreen), 3G, Wi-Fi, tastatură QWERTY şi cameră de 3.2 MP (mai precis 3.15 MP).

Sony Ericsson P1i

Pentru unii, tastatură hibridă (cu două litere pe o singură tastă) este marele dezavantaj al acestui dispozitiv. Mai exact pentru cei cu degete groase. Dacă intri în această categorie, îţi recomand un telefon cu o tastatură mare, pentru că nu vei avea nicio şansă să scrii cu P1. Decât dacă foloseşti tastatura "on screen" sau sistemul (surprinzător de eficient) de recunoaştere a scrisului de mână. Personal, scriu chiar repede cu această tastatură şi chiar dacă mai apar din când în când unele greşeli, dicţionarul T9 intră în acţiune. Acesta este disponibil atât pentru engleză, cât şi pentru română.

Sony Ericsson P1i are tot ce-i trebuie pentru multimedia (cameră foto, playere MP3 şi video avansate, modul FM cu RDS şi Track ID), navigare Web (Opera 8.65, fără îndoială cel mai bun browser pentru telefoanele inteligente) şi office (vizualizare şi editare pentru documente şi tabele, vizualizare pentru PDF-uri şi aplicaţii pentru gestionarea informaţiilor personale care pot fi sincronizate cu Microsoft Outlook).

Dacă vrei un telefon inteligent cu toate avantajele enumerate şi o dimensiune respectiv greutate mai mult decât decente, atunci ia în considerare P1. Spre deosebire de înaintaşii săi (M600 şi P990), P1 are 128 MB RAM, deci multi tasking-ul este la el acasă, poţi să stai fără probleme şi cu 20 de programe deschise.

Samsung i600

Primul, dar nu singurul smartphone cu Windows Mobile din top, este Samsung i600. Acesta este concurent direct cu E61i, având şi el bază o tastatură QWERTY. La fel ce E61i, este recomandat pentru mobile e-mail, graţie suportului push mail pe care îl oferă.

Samsung i600 Deosebirea esenţială este dată de sistemul de operare. Dacă E61i era bazat pe Symbian S60, ca orice Nokia care se respectă, Samsung i600 are Microsoft Windows Mobile 5.0 versiunea pentru smartphone. Un inconvenient major, care ţine de Microsoft, este pachetul office care nu permite decât vizualizarea documentelor. Este un inconvenient major datorită faptului că este un dispozitiv destinat segmentului business . Nu vei putea crea un document pe care să-l ataşezi la e-mail, ci doar vei putea deschide documentele ataşate de la mesajele primite.

Un alt neajuns este memoria RAM, doar 64 MB. Cu alte cuvinte, se va mişca greu când vei avea multe programe deschise. La capitolul atuuri, trecem bateria de 1200 mAh care îi conferă o durată de viaţă decentă.

Motorola Q q9

Motorola Q q9 intră pe acelaşi segment de piaţă cu Nokia E61i şi Samsung i600. Se aseamănă mai mult cu i600, având la bază Windows Mobile. Deosebirea este că, fiind mai nou, dispune de Windows Mobile 6.0, versiunea Standard, pentru telefoane inteligente fără touchscreen.

Motorola Q q9 Q9 are avantajul a 96 MB RAM, spre deosebire de cei doar 64 MB ai lui Samsung i600. Chiar şi ecranul este mai mare, cu un singur inch. Şi în plus, Q9 are şi GPS. Lipseşte însă, suportul Wi-Fi, ceea ce te va priva de internetul gratuit pus la dispoziţie de unelelocaluri din marile oraşe.

Acestea sunt, în opinia mea, cele mai interesante 5 telefoane inteligente la ora actuală. Evident că tu poţi avea altă părere şi alte preferinţe, aşa că nu ezita să foloseşti formularul de comentarii şi forumulgo4it.ro pentru a ne comunica propriul tău top de telefoane inteligente.

Nokia N95 8GB şi E61i

Spre deosebire de telefoanele de tip fashion, frumoase dar mai puţin deştepte, telefoanele inteligente pun accentul pe funcţionalitate. Acest tip de telefoane este preferat, în general, de utilizatorul cunoscător şi exigent, care are pretenţii ce depaşesc rolul unui simplu telefon. Cu un smartphone se pot realiza cu uşurinţă funcţii de office şi multimedia la un nivel superior telefoanelor normale.

Însă deosebirile dintre telefoanele inteligente şi cele normale nu se opresc aici. De multe ori, construcţia unui smartphone este diferită de cea a unui telefon obişnuit, acesta înglobând elemente precum touchscreen şi tastatură QWERTY. Însă, ceea ce diferenţiază esenţial telefoanele obişnuite de restul terminalelor este sistemul de operare. În acesta constă, de fapt, epitetul "inteligent" de care se bucură smartphone-ul.

Dacă eşti în căutarea unui telefon inteligent, atunci acest articol este pentru tine. Parcurgând acest material, vei afla care sunt, în viziunea mea, cele mai bune 5 telefoane inteligente ale momentului, posibile cadouri de Crăciun. Reţine însă că este vorba exclusiv de telefoane inteligente, nu de PDA-uri cu funcţie de telefon. Ordinea prezentării nu reprezintă neapărat valoarea dispozitivelor, pentru că realizarea unui astfel de clasament ar fi influenţată de subiectivismul autorului, iar dincolo de specificaţiile tehnice, orice utilizator are preferinţele sale personale, care pot fi influenţate şi de alte elemente, precum designul.

Nokia N95 8GB

Nu este iPhone. Este cu ani lumină în faţa iPhone-ului. Este Nokia N95, versiunea cu 8 GB. Smartphone-ul numărul 1 al producătorului numărul 1 a fost suficient de mediatizat încât cred că nu există mulţi utilizatori care să nu fi auzit de el. Spre deosebire de prima versiune de N95 care oferea numai 160 MB, acesta le pune utilizatorilor la dispoziţie 8 GB. Designul a rămas acelaşi ca la primul N95, cu excepţia culorii. Are, în opinia mea, cel mai bun design dintre toate telefoanele inteligente Nokia.

Nokia N95 8 GB Chiar dacă este cotat ca un telefon multimedia, Nokia N95 de descurcă bine şi pe partea de office şi browsing Web. Doar că pe partea de multimedia chiar străluceşte. Am testat prima versiune de N95 acum aproximativ jumătate de an şi imi aduc aminte de o funcţie care chiar m-a impresionat. Modulul FM are o facilitate prin care se conectează la un serviciu online şi memorează automat toate posturile radio din zona respectivă, Bucureşti în cazul meu. Este doar una din funcţiile de multimedia prin care N95 impresionează.

Ce m-a dezamăgit la primul N95 a fost bateria. Folosind destul de mult programe precum browser-ul Web, GPS-ul şi player-ul MP3, bateria ajungea să se consume în mai puţin de o zi. N95 cu 8 GB a rezolvat, se pare, această problema, cu o baterie de 1200mAh (primul N95 avea o baterie de 950 mAh). Cu o baterie bună, N95 este principalul candidat la titlul de cel mai bun smartphone.

Nokia E61i

Fiind cel mai important producător, Nokia are multe telefoane inteligente din care poţi alege. Dar fiind un top 5, nu voi exagera cu dispozitive Nokia, ci mă voi opri doar la două, al doilea fiind upgrade-ul lui E61, E61i.

Spre deosebire de N95, E61i este un dispozitiv aşa-numit business oriented. Tot ceea ce înseamnă scris – documente, SMS-uri, e-mail – primeşte binecuvântarea unei tastaturi full QWERTY, cu taste suficient de mari pentru a permite dezvoltarea unei viteze bune de scriere. Combinaţia tastatură QWERTY – suport push e-mail face din el un dispozitiv ideal pentru cei care vor să fie în permanenţă la curent cu contul de e-mail de la birou.

Nokia E61i

Singurul upgrade faţă de înaintaşul său, E61, este camera foto de 2 MP. Însă rezoluţia mică şi orientarea business a dispozitivului nu fac din aceasta o funcţie esenţială. Ca şi N95, E61i are la bază sistemul de operare Symbian, dar o versiune ceva mai veche, 9.1 (N95 are Symbian 9.2).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News