Zeblaze Thor 4 PRO REVIEW – smartwatch Android cu 4G si GPS

23.03.2019
Zeblaze Thor 4 PRO REVIEW - smartwatch Android cu 4G si GPS

Ceas telefon în miniatură, Zeblaze Thor 4 PRO se conectează la reţele 4G şi WiFi, permite apeluri de voce în mod speaker sau prin cască bluetooth, dispune de receptor GPS şi o versiune de Android 7 care poate fi utilată cu aproape orice aplicaţie din magazinul Play Store. Nu în ultimul rând, avem la dispoziţie o cameră foto cu care putem obţine instantanee şi filma în stilul filmelor cu spioni.

Review Zeblaze Thor 4 PRO

Thor 4 Pro poate lua şi rolul de fitness tracker, prelua de alerte pentru apeluri şi notificări de pe telefonul mobil, dar poate funcţiona şi complet independent de acesta, dacă nu vrem să cărăm un smartphone în buzunar. Dispozitivul este prevăzut cu ecran color de formă circulară, difuzor şi microfon, senzor pentru puls şi funcţie pedometru pentru monitorizarea activităţilor. Toate acestea vin într-un pachet de forma unui ceas ceva mai voluminos, dar suficient de uşor şi confortabil pentru a fi purtat la mână zi de zi.

Cadranul circular adăposteşte ecran color cu rezoluţie 320 x 320 pixeli, prevăzut cu interfaţă touch şi asistat cu două butoane fizice în lateral, unul îndeplinind funcţia Home/Power iar al doilea având rolul tastei Back din interfaţa Android. În spate găsim un senzor pentru puls, iar pe cadran poate fi întrezărită perforaţia pentru difuzorul extern şi microfon. Camera foto de 5MP se află între cele două butoane fizice şi este îndreptată în direcţia palmei, astfel că pentru obţinerea de poze nu trebuie decât să îndreptăm mâna în direcţia dorită în timp ce încadrăm imaginea pe ecran.

Printre funcţiile suportate se mai numără cea de monitorizare a calităţii somnului, afişarea datei şi orei, preluarea comenzilor vocale pentru asistentul Google, dictare vocală a mesajelor text, funcţie reportofon, cronometru, calculator, agendă telefon, meniu apelare, mesagerie SMS, listă apeluri recente, listă notificări, funcţia Find Device, Alarmă, Calendar, interfaţă camera foto, interfaţă media player, manager fişiere. Acestora li se pot adăuga aplicaţiile preferate pe care, opţional, le instalăm din magazinul Google Play: Facebook Lite, Messenger Lite, WhatsApp, YouTube, etc.

Înainte de prima folosire este de necesar să încărcăm acumulatorul folosind adaptorul prevăzut cu sistem de fixare magnetică, conectat la un port USB. Aproximativ două ore mai târziu putem face primele setări pentru conectarea la contul Google, setarea agendei de contacte, actualizări pentru aplicaţii, etc. Opţional, putem face şi sincronizarea smartwatch-ului cu telefonul mobil, dacă dorim să îl folosim drept companion pentru acesta, sincronizând mesajele de notificare şi activităţile cu aplicaţia pentru fitness. Procedura constă în scanarea unui cod QR şi instalarea unei aplicaţii de pe site-ul producătorului Zeblaze. Important de ştiut, în modul ceas telefon funcţia de apelare este disponibilă pe smartwatch doar prin intermediul cartelei SIM. Conectat la telefonul mobil, Thor 4 Pro va vibra şi emite alerte sonore atunci când primim apeluri sau mesaje de notificare, suficient de puternic pentru a nu trece neobservat atunci când ne aflăm în zone aglomerate.

Zeblaze Thor 4 PRO foloseşte un ecran de formă circulară, capabil să redea imagini color la un nivel acceptabil de calitate şi cu luminozitate suficientă pentru folosirea în zilele însorite. Funcţiile dispozitivului sunt controlate aproape exclusiv folosind interfaţa touch, însă tastele laterale sunt utile pentru ieşirea din aplicaţii şi pornirea ecranului. Opţional, putem activa şi funcţia de pornire automată a ecranului, atunci când rotim mâna spre faţă.

Experienţa în utilizare cu Thor 4 PRO 

Prevăzut cu un acumulator de 600 mAh, Thor 4 PRO poate funcţiona aproximativ 12 ore cu o singură încărcare, folosind conexiunea LTE pentru acces sporadic la internet şi apeluri de voce. Trebuie spus că autonomia se reduce la 4-5 ore dacă folosim intens dispozitivul în mod LTE 4G. Funcţii precum navigare cu Google Maps, ascultarea de muzică YouTube şi desfăşurarea apelurilor de voce folosind cartela SIM vor epuiza rapid acumulatorul. Doar sincronizat la un smartphone folosind conexiunea Bluetooth, autonomia bateriei poate depăşi cu uşurinţă 24 de ore.

Realizat în jurul chipsetului MediaTek MTK6739 (CPU quad-core la 1.25GHz) şi ajutat cu 1 GB memorie RAM, Zeblaze Thor 4 PRO este comparabil unui smartphone entry-level, putând rula versiuni Lite ale aplicaţiilor de Android optimizate pentru telefoane incluse în programul Android One. Ecranul de 1.6” şi cu formă circulară nu este însă optimizat pentru acestea, astfel că anumite butoane şi elemente de interfaţă pur şi simplu nu sunt vizibile, incomodând accesarea anumitor funcţii.

Nici tastatura QWERTY redată pe ecranul unui smartwach nu este cea mai fericită soluţie, însă cu ceva exersare putem scrie adresele paginilor web, nume de utilizator, parole şi mesaje scurte. Pentru mesaje mai lungi putem activa funcţia de dictare vocală inclusă de Google pe tastatura Gboard.

Thor 4 PRO vine cu o colecţie de aplicaţii preinstalate, ce poate fi extinsă alegând din colecţia pusă la dispoziţie de producător. Dispozitivul poate număra paşii făcuţi de-a lungul întregii zile, distanţa parcursă şi durata perioadelor de repaus, trimiţând măsurătorile către aplicaţia instalată pe telefonul mobil. Include funcţie reportofon, browser web, player pentru muzica MP3 stocată în cei 16GB memorie internă, aplicaţie de captură pentru camera foto, monitor pentru puls, manager de fişiere, galerie foto, calendar cu funcţie de setare a alarmelor, mesagerie SMS, apelare şi contacte SIM.

Interfaţa poate fi personalizată alegând dintr-o selecţie de „feţe” de schimb pentru ceas. Lista de notificări se accesează cu o alunecare din stânga spre centrul ecranului. În dreapta găsim lista de aplicaţii, din jos tragem o listă cu statisticile zilnice privind activităţile desfăşurate (ex. numărul de paşi şi distanţa parcursă) iar de sus în jos tragem un meniul rapid de configurare în stilul Android. Împărţit pe 5 pagini, acesta prezintă informaţii despre starea cartelei SIM şi conexiunea Bluetooth, o listă de butoane pentru comenzi rapide (activare receptor GPS, luminozitate ecran, WiFi, Bluetooth, conexiune date, mod Avion), curăţare memorie RAM, butoane redare media, staţie meteo.

Fără mari pretenţii la partea de grafică, interfaţa răspunde bine la comenzi, iar aplicaţiile pornesc suficient de repede.

Din păcate, cei care speră să primească în mod constant notificări din partea aplicaţiilor care rulează în fundal (ex. mesaje pe Facebook Messenger sau WhatsApp) vor fi dezamăgiţi, optimizările aplicate de producător pentru ţinerea sub control a consumului bateriei forţând suspendarea conexiunii LTE atunci când ecranul este stins şi  a oricărei aplicaţii Android care nu rulează în prim-plan. Pentru notificări în timp real rămâne doar să ne bazăm pe funcţia de sincronizare a alertelor de pe telefonul mobil, care funcţionează corect.

Concluzie

Simplu de folosit şi înzestrat cu funcţii interesante, Zeblaze Thor 4 PRO poate fi un excelent înlocuitor pentru smartphone în zilele când ieşim la plimbare cu bicicleta sau jogging. La volan, combinaţia între smartwatch-ul Thor 4 PRO şi o cască bluetooth poate funcţiona la fel de bine, oferind ghidare vocală prin aplicaţia Google Maps, preluarea apelurilor de voce şi iniţierea de apeluri prin comandă vocală.

Compatibil Android/iOS, Zeblaze Thor 4 PRO poate fi şi un bun companion pentru smartphone-ul principal, acumulatorul supradimensionat pentru a face faţă folosirii în mod LTE oferind autonomie excelentă dacă folosim doar sincronizare Bluetooth cu telefonul mobil.

Echipat cu senzor de puls, receptor GPS, WiFi şi 4G LTE, cameră foto, accelerometru, senzor de proximitate şi nelipsitul pedometru pentru monitorizarea activităţii fizice, Zeblaze Thor 4 PRO poate fi comandat din oferta magazinului TOMTOP la preţul de 99.99 dolari, fiind una dintre cela mai accesibile soluţii de tip smartwatch cu funcţie ceas telefon.

Părţi pozitive

Fitness tracker şi alerte pentru mesajele de notificare primite pe telefonul mobil
Permite apeluri de voce şi conectarea directă la internet mobil
Acces în magazinul Google Play şi aplicaţii obişnuite de Android
4G LTE, Wi-Fi şi Bluetooth
Cameră foto cu performanţe acceptabile
Autonomie rezonabilă a bateriei
Preţ accesibil

Părţi negative

Cadranul este mai înalt decât la alte produse smartwatch
Apelurile redate prin difuzorul încorporat se aud cam încet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult