Google obligă producătorii de televizoare parteneri să lanseze exclusiv modele cu Android TV

12.03.2020
Google obligă producătorii de televizoare parteneri să lanseze exclusiv modele cu Android TV

Google şi-a făcut un renume cu platforma Android, oferind un sistem de operare open source, personalizabil şi fără prea multe restricţii. Acesta este folosit pe smartphone-uri, ceasuri, tablete, televizoare şi în maşini, însă companiile care aleg să folosească Android se angajează la anumite limitări din partea Google. Se pare că oricare producător de televizoare inteligente care alege Android ca platformă software este obligat să lanseze doar astfel de televizoare, fără a putea folosi alte platforme pentru alte linii de produse similare.

Conform Protocol, Google obligă producătorii de televizoare care doresc să dezvolte dispozitive cu Android TV să semneze un acord numit Android Compatibility Commitment. Pe baza acestui document, producătorii de televizoare primesc acces la Google Play Services şi toate aplicaţiile Google, în timp ce Google asigură testare hardware şi software pentru a se asigura că totul funcţionează în parametri optimi.

Acest acord limitează însă utilizarea unei alte platforme pentru televizoare inteligente. Amazon deţine platforma Fire TV, o platformă derivată din Android, însă concurentă şi fără acces la Play Store, în timp ce Roku este o altă platformă concurentă care poate fi folosită pe Smart TV-uri. Cei care aleg platforma Android TV nu pot apela la Fire TV sau Roku pentru o linie separată de televizoare inteligente. În cazul în care lansează un astfel de dispozitiv, accesul la Google Play Services este revocat automat.

Mai mult, dacă respectiva companie produce în paralel şi smartphone-uri, cum se întâmplă în cazul LG sau Samsung, şi această gamă de produse rămâne fără acces la Google Play Store, întrucât accesul pe baza Android Compatibility Commitment este garantat întregii companii pentru oricare dintre dispozitivele din portofoliu. Probabil că acesta este şi motivul pentru care Samsung şi LG, ambele companii care produc televizoare şi telefoane au ales să folosească propriile soluţii software pentru Smart TV-uri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult