MirraViz MultiView Screen propune vizionarea mai multor filme sau jocuri simultan pe acelaşi ecran

08.01.2018
MirraViz MultiView Screen propune vizionarea mai multor filme sau jocuri simultan pe acelaşi ecran

CES a pornit în anii `60 ca un târg dedicat tehnologiilor video, televizoarele fiind în continuare cele mai populare produse prezentate în cadrul show-ului din Las Vegas. Nu este astfel de mirare că tehnologii precum cea a companiei MirraViz, care propune proiectarea a două surse video pe un singur ecran apare prima dată în cadrul CES 2018, conceptul în sine fiind puţin mai vechi, dar execuţia este însă originală de această dată, fiind bazată pe proiectoare şi un ecran retro-reflexiv.

MirraViz a prezentat în cadrul CES 2018 la standul său tehnologia MultiView Screen. Aceasta foloseşte două proiectoare DLP standard şi un ecran retro-reflexiv (aceeaşi tehnologie folosită pentru semnele de circulaţie şi veste reflectorizante) pentru a afişa două proiecţii simultan în acelaşi spaţiu. În urmă cu câţiva ani, când televizoarele 3D erau populare, companii precum LG şi Sony au încercat să ofere ceva similar, oferind utilizatorilor câte o perspectivă diferită în gaming, pe acelaşi ecran folosind ochelarii din pachet. Avantajul tehnologiei MirraViz este că funcţionează fără ochelari.

Conform TheVerge, MirraViz spune că proiectoarele folosite sunt obişnuite, cu mici modificări pe partea optică, însă nimic cu adevărat costisitor. În teorie, ecranul de proiecţie MultiView Screen ar putea fi folosit cu orice proiector, compania oferindu-l spre vânzare separat pentru cei care au deja două sau mai multe proiectoare.

Materialul retro-reflectiv asigură o imagine clară doar în direcţia din care vine proiecţia originală, deci dacă două proiectoare afişează două imagini distincte din direcţii diferite, doi utilizatori vor putea privi imagini diferite dacă stau în poziţia corectă. Aplicabilitatea acestei tehnologii este în primul rând în jocuri video, doi jucători putând concura pe acelaşi sistem fără să vadă „ecranul” adversarului. Din păcate însă, jocurile „split-screen” competitive de acest gen au cam dispărut în ultimii ani.

Cei de la MirraViz văd însă oportunitate de a vinde acest tip de produs şi către cei care au un spaţiu limitat în casă, putând facilita urmărirea mai multor programe simultan, pentru mai mulţi utilizatori, în acelaşi spaţiu. Astfel, pot fi evitate certurile pe telecomandă sau neînţelegerile despre ce serial sau film este redat pe televizorul mare din sufragerie. Conform MirraViz, tehnologia funcţionează şi cu mai mult de două proiectoare, deci nu ar fi exclus să vedem sisteme MultiView Screen de dimensiuni mai mari sau cu mai multe surse video.

Momentan, compania oferă un kit de 2.000 de dolari pentru vizionarea de filme, care include două proiectoare şi un ecran (acesta separat costă de la 499 dolari în sus, în funcţie de dimensiune), cât şi un kit pentru gameri, care vine la pachet şi cu un sistem audio şi scaune, la 3.000 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult