Google adaugă suport pentru codul Morse în tastatura Gboard

12.07.2018
Google adaugă suport pentru codul Morse în tastatura Gboard

Utilizatorii de telefoane iPhone vor putea folosi de acum tastatura Gboard şi pentru a comunica în cod Morse.

Adresată în special persoanelor cu dizabilităţi, noua funcţie prezentă în tastatura Gboard are menirea de înlesni comunicarea non-verbală pentru persoanele care nu au dexteritatea necesară pentru folosirea eficientă a unei tastaturi convenţionale.

Codul Morse este un sistem de comunicaţie simplificat, inventat la începutul erei comunicaţiilor la distanţă, când liniile de telegraf şi echipamentele radio nu permiteau desfăşurarea comunicaţiilor de voce la un nivel de calitate acceptabil. În prezent, codul Morse continuă să fie folosit în special de radioamatori, ca mijloc alternativ de comunicaţie non-verbală.

Sistemul este însă deosebit de util şi persoanelor cu mobilitate redusă, care pot folosi tastatura Gboard pentru a forma cuvinte si propoziţii pornind de la impulsurile date în codul Morse. Totodată, aceleaşi tehnologii Google de predicţie textului disponibile cu versiunea QWERTY a tastaturii Gboard pot fi utilizate pentru a selecta cuvântul următor şi completa mai rapid textul introdus prin cod Morse.

Codul Morse în sistem internaţional

În plus faţă de versiunea pentru iOS, ediţia Android a tastaturii Gboard poate fi folosită şi cu dispozitive externe de activare, atunci când folosirea directă a interfeţei pentru cod Morse redată pe ecranul touch nu este posibilă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult