Redarea de conţinut HDR în aplicaţia YouTube de Android a fost limitată la rezoluţie Full HD

06.11.2017
Redarea de conţinut HDR în aplicaţia YouTube de Android a fost limitată la rezoluţie Full HD

Conţinutul HDR a început abia în cursul anului 2017 să apară şi pe dispozitivele mobile, după ce în ultimii câţiva ani şi-a făcut încet loc în sufrageriile utilizatorilor pe televizoarele 4K de top. YouTube a primit capabilitatea de a reda astfel de conţinut abia în luna septembrie, însă deja Google limitează rezoluţia de redare a conţinutului, întrucât dispozitivele compatibile nu par a fi destul de puternice pentru a oferi o experienţă de utilizare optimă.

În acest moment există foarte puţine terminale mobile compatibile cu conţinutul HDR de pe YouTube, Netflix sau Amazon Prime Video, majoritatea dintre acestea fiind echipate cu hardware de top pentru platforma Android. LG G6, Samsung Galaxy S8 şi Note8 şi Sony Xperia XZ Premium sunt echipate fie cu chipset Snapdragon 821 (modelul de top de anul trecut), fie cu Snapdragon 835 (modelul de top de anul acesta) şi cu toate acestea, redarea de conţinut HDR în rezoluţie QHD (2.560 x  1.440 pixeli) ducea la întreruperi şi alte probleme de redare care duceau la o experienţă inferioară.

Google a lansat un nou update pentru aplicaţia YouTube pentru Android, care limitează rezoluţia de redare a conţinutului HDR la Full HD (1.920 x 1.080 pixeli). Astfel, redarea este cursivă şi probabil nu mult mai slabă din punct de vedere calitativ, în special de la distanţa normală de utilizare a unui telefon. Este dezamăgitor însă că display-urile smartphone-urilor nu sunt utilizate la adevărata lor rezoluţie, panourile OLED sau LCD de top fiind unele dintre cele mai scumpe componente pe care producătorii le integrează în dispozitive.

Probabil că redarea în rezoluţii QHD sau 4K va fi deblocată din nou de către YouTube anul viitor, când vor fi pe piaţă mai multe modele de smartphone-uri echipate cu panouri HDR, în timp ce producătorii de hardware vor lansa versiuni şi mai puternice ale chipset-urilor lor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult