Mercedes SLS Gullwing eDrive – supercar pursânge cu motoare electrice

17.07.2009
Mercedes SLS Gullwing eDrive – supercar pursânge cu motoare electrice

În anii ’50, Mercedes a revenit puternic pe circuitele de curse cu un model superb, 300 SL Gullwing. Imaginea supercar-ului cu uşi ce se deschid vertical a vrăjit publicul. Deşi Mercedes nu avea în plan o versiune de serie a bolidului, la insistenţele importatorului oficial în Statele Unite au construit 1400 de unităţi. Din acestea, 1100 au ajuns în SUA. Mercedes 300 SL este o maşină care arată bine chiar şi după 50 de ani. Producătorul german de maşini a decis ca să recreeze această legendă auto odată cu ieşirea din producţie a lui McLaren SLR. Viitorul bolid se va numi Mercedes SLS Gullwing, este în teste de ceva timp şi arată extraordinar. Surpriza mare a venit de curând când Mercedes a anunţat că va produce şi o versiune electrică a supercar-ului.

Mercedes 300 SL - un supercar de acum 50 de ani

În locul motorului V8 de 6,2 l şi al trasmisiei pe care SLS le are sub capotă, versiunea electrică eDrive va adăposti bateriile Li-ion, răcite cu lichid. Ele pot înmagazina 48 kWh şi au o capacitate de 40 Ah. Trebuie subliniat voltajul mare de 400 V al sistemului electric. Nu am spus nimic despre motor deoarece nu este unul singur, ci sunt patru. Ele sunt amplasate foarte aproape de fiecare roată şi sunt controlate câte două de o unitate de comandă. Se poate obţine astfel o experienţă AWD perfectă. Suspensia a fost modificată pentru a permite amplasarea motoarelor atât de aproape de roată.

Schiţa lui Mercede SLS GullWing

Dacă motorul pe benzină al lui Mercedes SLS are o putere de 571 CP, cele patru ale lui SLS eDrive vor avea împreună 525 CP. Diferenţa nu este mare, iar bolidul ecologic va atinge 100 km/h în aproximativ 4 s fără a consuma un strop de combistibil lichid. Din nefericire, ecologia înseamnă limitări şi viteza maximă încă este o problemă pentru motoarele electrice. La 193 km/h, Mercedes SLS Gullwing eDrive va putea fi depăşit chiar şi de un VW Golf GTI. Autonomia oferită de baterii va varia între 150 şi 180 de km, de-ajuns pentru o plimbare prin oras sau împrejurimi, însă prea mică pentru o traversare a Europei spre exemplu. Este clar că producătorul german de maşini încearcă să îmbunătăţească latura eco a companiei, însă în condiţiile de mai sus Mercedes SLS Gullwing eDrive este doar un supercar bibelou.

Mercedes SLS Gullwing eDrive - schiţa sistemului electric

Urmărește Go4IT.ro pe Google News