MINI Connected sau cum se înţelege un Mini cu un iPhone

MINI Connected sau cum se înţelege un Mini cu un iPhone

Cu câţiva ani în urmă, sistemele audio ale maşinilor, integrate de producător, erau în urmă faţă de un telefon mobil sau un MP3 player la redarea melodiilor. Au apărut ulterior mufele USB sau intrările jack line-in. Au urmat modulele Bluetooth pentru telefoanele mobile şi multe alte funcţii pe care le găseşti la un player de pe PC sau dintr-un smartphone. MINI Connected reprezintă ultimul pas făcut pentru integrarea telefonului mobil în ecosistemul auto. Computerul de bord şi smartphone-ul au ajuns să comunice unul cu celălalt şi să ofere şoferului un nivel de confort şi conectivitate nemaiîntâlnit până acum.

Mini Cooper SD Countryman All4

Suntem la volanul unui Mini Cooper SD Countryman All4. În cotiera dintre scaunele din piele neagră se găseşte un iPhone pe care rulează MINI Connected, o aplicaţie gratuită ce poate fi descărcată din AppStore. Coincidenţă sau nu, în meniul principal al computerului de bord se găseşte o secţiune cu aceeaşi denumire. Telefonul a fost securizat într-un suport special şi este conectat direct la sistemul multimedia al maşinii. Aţi putea spune că toate acestea sunt o banalitate, conectivitatea pentru produsele Apple fiind o funcţie oferită de mulţi producători de autovehicule.

MINI Connected - meniul principal

Aici v-aţi înşela. MINI Connected integrează mai multe funcţii şi aplicaţii ale telefonului mobil decât simpla redare a melodiilor din memorie. Dacă RSS, Facebook şi Twitter sunt cuvinte care au o semnificaţie zilnică pentru voi, atunci imaginaţi-vă ce înseamnă să aveţi acces la ele la volanul unui Mini. Nu, nu încurajăm condusul iresponsabil, cu un ochi îndreptat spre stradă şi cu un altul spre ecranul din vitezometrul analogic central. Producătorul a avut grijă să implementeze limitările de rigoare pentru a menţine siguranţa la volan. Nu veţi putea să citiţi ştiri întregi, să comentaţi pe Facebook sau să compuneţi tweet-uri în timp ce maşina este în mişcare.

Mini Cooper SD Countryman All4

Mini Countryman este cel mai mare din familia Mini. A fost introdus în 2010 şi oferă printre altele patru portiere, un portbagaj decent, tracţiune integrală şi chiar valenţe off-road. Pentru mulţi, acesta este cel mai practic Mini construit vreodată. Dacă ne uităm atent la denumirea modelului testat putem să concluzionăm că sub capotă se află un motor diesel de 2 litri, cu o putere de 143 CP, conectat la toate roţile automobilului. Plăcerea de-a conduce un cart mai mare, aşa cum îi place producătorului să-şi alinte maşinile, este sporită de prezenţa unei cutii de viteze automate cu şase rapoarte. Deşi nu sunt inscripţionate cu + sau -, padelele din spatele volanului pot fi folosit pentru schimbarea vitezelor.

Un interior bine finisat

Go4it nu s-a reprofilat. Am testat şi vom testa în continuare gadget-uri. Chiar dacă acest Mini Countryman poate fi considerat un gadget pe roţi, mă voi limita doar la testarea sistemului MINI Connected. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre cum se comportă această maşină pe stradă şi nu numai, despre performanţe, consum, suspensie şi ţinută de drum, vă recomand cu căldură materialul realizat de colegii de la ProMotor.ro.

Un Mini mare şi practic - tracţiune integrală bonus

Mini-ul din imagini vine cu o listă lungă de opţionale care îi cresc preţul cu mai bine de 40%. Se pot observa jantele din aliaj de 18″, cu cauciucuri speciale run-flat, decoraţiunile cu Union Jack şi farurile bi-xenon. În interior avem scane din piele fină, foarte confortabile, covoraşe din velur, volan şi schimbător îmbrăcate în piele şi o consolă centrală cu iluminare, care se prelungeşte între scaunele din spate.

Confortul vizual este la cote înalte, iar o serie de dotări interesante sporesc şi confortul în timpul condusului. Avem ştergătoare de parbriz cu senzor de ploaie, un radar pentru mers în marşarier, cruise control, aer condiţionat automat, oglinzi heliomate şi controlul tracţiunii. Toate te ajută să te concentrezi la plăcerea de-a conduce un Mini Countryman performant.

Simbioza smartphone-maşină

iPhone-ul este un smartphone de succes. Apple a reuşit să ofere o combinaţie excelentă de design, simplitate în utilizare şi performanţă. Această platformă a fost aleasă pentru a interacţiona cu computerul de bord al unui Mini. Aplicaţia MINI Connected permite computerului să acceseze conexiunea la Internet prin reţeaua 3G a telefonului, alături de muzica din memorie. Pe de altă parte, atunci când pleci cu telefonul din maşină poţi să verifici oricând câţi litri de benzină mai ai în rezervor şi câţi kilometri ai putea să mai faci cu ei fără a avea Mini-ul în raza vizuală. iPhone-ul poate fi conectat prin intermediul unei mufe USB standard, folosind cablul de date din pachet sau cu suportul special pe care l-am menţionat.

MINI Connected în meniul computerului de bord

Mufa USB se află între scaunele din faţă, alături de jack-ul line-in de 3,5 mm. Ea poate fi folosită şi pentru conectarea unui stick USB cu muzică. Suportul special se montează în cotieră şi este dotat cu un mini ventilator pentru a preveni supraîncălzirea iPhone-ului. Am apreciat faptul că inginerii de la Mini s-au gândit la asta. Nu trebuie să iei tot timpul telefonul cu tine. Ascuns în cotieră, el poate să rămână definitiv în maşină, atâta timp cât plăteşti un abonament de date unui operator de telefonie mobilă. Un al doilea telefon poate fi conectat la computerul de bord prin intermediul modulului Bluetooth. Muzica din memoria sa va putea fi redată de sistemul audio semnat Harman Kardon, iar apelurile primite pot fi preluate cu un buton de pe volan.

Cât de conectat eşti cu MINI Connected?

Cât timp iPhone-ul dispune de o conexiune de date, pe ecranul central al lui Mini Countryman poţi să accesezi fluxuri de ştiri RSS. Ele pot fi stabilite în aplicaţia telefonului. Dacă ţi se pare prea complicat să le citeşi în timp ce conduci, un sintetizator de voce îţi vine în ajutor. Din nefericire, el este specializat pe limba engleză. Atunci când maşina este oprită, ai acces la întreaga ştire, însă fără imagini.

MINI Connected îţi afişează pe ecran update-urile prietenilor tăi pe Tweeter. Interacţiunea este permisă, însă este limitată la mesaje prestabilite. Poţi să te lauzi şi să trimţi un tweet prestabilit care spune „Sunt 28 de grade afară, iar eu sunt la volanul unui Mini Countryman.” Dacă vrei să trimiţi unul personalizat, nimic nu te opreşte să tragi pe dreapta în prima parcare şi să foloseşti iPhone-ul din cotieră.

Atunci când a fost prezentat iniţial Mini Connected, funcţia de conectare la reţeaua de socializare Facebook nu fusese încă implementată. Ea a fost oferită ulterior, însă nu vă faceţi prea multe speranţe în legătură cu funcţionalitatea. Puteţi vedea postările prietenilor, alături de poza lor principală, însă nu puteţi comenta. Doar omniprezentul buton Like poate fi accesat cu ajutorul joystick-ului dintre scaunele din faţă.

MINI Connected - tragem puţin cu ochiul în manual

Nu ştiu câţi dintre cititori ascultă un post de radio de pe Internet. Avem deja foarte multe care transmit local. Dacă sunteţi interesaţi de o selecţie muzicală foarte personalizată, MINI Connected vă permite să accesaţi staţiile online preferate. Nu uitaţi că această facilitate va consuma ceva din traficul de date inclus în abonament.

Ce poate însemna un acvariu desenat pe plafonul unui Mini, într-un echilibru discutabil? Pentru cei de la BMW, aceasta a fost imaginea cea mai reprezentativă pentru MINIMALISM Analyser. Pe scurt, funcţia te învaţă să fii un şofer mai bun prin optimizarea felului în care accelerezi şi frânezi. Dacă ai piciorul prea greu pe pedale, vei obţine doar una sau două stele din cinci, răsturnând acvariul cu peşti virtual. Dacă înveţi să accelerezi şi să frânezi optim, vei fi bine punctat, iar performanţele tale vor putea fi comparate cu ale altor şoferi prin intermediul conexiunii la Internet. MINIMALISM Analyser este un joc destul de serios.

Accesul la facilităţile MINI Connected se face cu acest joystick

Pentru mulţi şoferi, condusul şi muzica pe care o ascultă trebuie să fie în concordanţă. Aici intervine Dynamic Music. Mişcările volanului, acceleraţia, semnalizarea şi viteza sunt monitorizate, iar muzica pe care o auzi în boxe va fi armonizată cu stilul în care conduci. Dacă ai umplut memoria internă a iPhone-ului cu melodiile preferate, Mini Connected îţi oferă o interfaţă de redare foarte familiară pe ecranul maşinii prin funcţia PlugIn. Stai şi te întrebi dacă nu cumva ai în faţă un simplu ecran extern la care a fost conectat iPhone-ul.

Să presupunem că eşti în căutarea unui restaurant în oraşul în care ai ajuns cu noul tău Mini Countryman. Sistemul Mini Connected te ajută să găseşti unul şi să ajungi la el. Întâi îl cauţi pe Internet cu Google Search şi apoi trimiţi adresa către sistemul de navigaţie cu Google Send To Car. Se poate mai simplu de-atât? Nu cred.

Sistemul audio

Pentru a înţelege măcar în parte de ce sistemul audio cu care am testat MINI Connected este excelent, voi face o scurtă incursiune în fizica sunetului. Frecvenţele înalte, cele redate de tweeter-e se propagă direcţional. Este foarte indicat ca tweeter-ele să fie orientate direct spre ascultător şi să nu existe niciun obstacol în calea lor. Frecvenţele medii se propagă şi ele direcţional, însă într-un unghi ceva mai larg, iar cele joase, başii, se propagă omnidirecţional.

Boxele Harman Kardon din portierele din spate

Plecând de la aceste premise, cei de la Harman Kardon au implementat câte un tweeter şi în uşile din spate, pentru ca pasagerii să nu fie în vreun fel discriminaţi de locul din maşină. Sunetul este clar şi de calitate în interiorul lui Mini Countryman. Înaltele sunt bine diferenţiate, iar woofer-ele redau başii clar şi cu o tonalitate plăcută. Dacă eşti un audiofil pretenţios, sistemul de sunet Harman Kardon este cât se poate de indicat.

Preţuri

Pentru a putea folosi MINI Connected ai nevoie de trei elemente diferite: ecranul central din vitezometru, pregătire Bluetooth pentru telefonul mobil şi opţiunea MINI Connected propriuzisă. Dacă îţi personalizezi Mini-ul în cele mai mici detalii, preţul pentru toate trei va fi de cel puţin 1.170 € şi poate ajunge la 2.160 € în funcţie de echipare şi model. De menţionat este faptul că anumite elemente sunt disponibile în pachetul de opţionale Pepper. Pachetul Wired include toate cele trei elemente şi poate fi comandat la un preţ între 1.260 € şi 1.806 € în funcţie de model şi configuraţie. Sistemul audio Harman Kardon cu 10 difuzoare care mi-a încântat urechile costă 770 € ca şi opţional. Mini Countryman pe care am testat MINI Connected are un preţ de 31.000 € cu TVA, pe care opţionalele îl cresc până 44.000 € cu TVA.

Bordul lui Mini Countryman

Concluzie

Nu mai putem ingnora că trăim într-o lume conectată la Internet. MINI Connected vrea să ne ţină conectaţi chiar şi atunci când conducem, cu menţiunea foarte importantă că siguranţa şoferului şi a pasagerilor nu trebuie compromisă. Sistemul ce poate fi integrat în modelele Mini îţi oferă o listă lungă de facilităţi, cu câteva limitări necesare. Ai acces la conţinut preluat de Internet, însă nu poţi interacţiona cu el decât atunci când maşina este oprită.

Un Mini cu un smartphone la bord

Alegerea platformei de la Apple este cât se poate de inspirată, chiar dacă aş fi preferat personal să văd şi o aplicaţie MINI Connected rulată pe un telefon cu Android. Preţurile pentru sistemul MINI Connected ar putea să fie considerate mari, însă clienţii mărcii sunt deja obişnuiţi costurile opţionalelor. Iniţiativa celor de la BMW de-a integra funcţii şi facilităţi de pe telefonul mobil în computerul de bord este lăudabilă şi aşteptăm să vedem care este următorul pas.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News