Schimbare de trend? Mercedes-Benz înlocuieşte roboţii dintr-o fabrică cu oameni

26.02.2016
Schimbare de trend? Mercedes-Benz înlocuieşte roboţii dintr-o fabrică cu oameni

Se estimează că milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în următorii 15 ani pe măsură ce oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi. Iată că nu toate companiile urmează acest trend şi că mai există speranţă pentru umanitate. Mercedes-Benz va înlocui roboţii de pe liniile de producţie de la fabrica din Sindelfingen, unde sunt asamblate modele din Clasa S, cu oameni.

Fabrica de la Sindelfingen are o vechime de 101 ani şi livrează aproximativ 400.000 de automobile pe an.

Potrivit lui Markus Schaefer, şeful producţiei în cadrul companiei germane, roboţii nu fac faţă la tehnologia tot mai complicată de pe maşini şi la nivelul de personalizare cerut de clienţi. „Roboţii sunt depăşiţi de nivelul de individualizare cerut şi de numărul mare de variante pe care le avem”, a declarat el. Iar în industria automobilelor de lux, serviciile de personalizare sunt cele care fac diferenţa.

Schaefer spune că roboţii sunt foarte buni la îndeplinirea în mod repetat a unor sarcini definite, dar le lipseşte o caracteristică importantă: adaptarea la noi situaţii.

Speranţă pentru oameni în competiţia cu roboţii

Se estimează că până în 2030 utilizarea roboţilor, în scopuri private şi comerciale, va creşte cu peste 2.000%, iar piaţa va ajunge la o valoare de 190 miliarde de dolari. Mai mult, o echipă de cercetători a estimat anul trecut că în următorii zece ani jumătate din locurile de muncă ocupate de oameni vor fi preluate de roboţi. Este, însă, un detaliu care le oferă persoanelor un avantaj în lupta pentru joburi cu maşinile.

Un studiu realizat în 2015 de David Deming de la Harvard Graduate School of Education, arată că aptitudinile sociale sunt tot mai importante pentru angajatori, iar acest lucru ar putea încetini semnificativ înlocuirea oamenilor cu roboţi.

Deming spune că maşinile nu pot citi gândurile oamenilor la fel cum o fac oamenii şi nici nu pot empatiza. Astfel, abilităţile la locul de muncă ale roboţilor sunt reduse. „Deocamdată computerele stau foarte prost când vine vorba de simularea interacţiunilor umane. Citirea gândurilor altora şi reacţia la acestea sunt procese inconştiente”, explică cercetătorul.

David Deming a aflat că din 1980 încoace s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de joburi şi creşteri de salarii substanţiale în industrii care necesită un nivel ridicat de interacţiune socială. Mai mult, potrivit lui angajaţii care au abilităţi sociale mai ridicate au un salariu mai mare.

Deşi un robot poate înlocui cu succes un angajat, computerele nu pot substitui la fel de bine echipele, deoarece nu pot comunica atât de bine pentru a se asigura că o anumită sarcină este realizată de mebrul echipei cel mai potrivit pentru ea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult