Uber a brevetat un sistem AI care poate alerta şoferul autoturismului atunci când este prea obosit, sau sub influenţa alcoolului

13.06.2018
Uber a brevetat un sistem AI care poate alerta şoferul autoturismului atunci când este prea obosit, sau sub influenţa alcoolului

Oboseala la volan şi consumul de băuturi alcoolice sunt două dintre cauzele cele mai des întâlnite pentru producerea accidentelor de circulaţie, conducătorii auto nesesizând sau ignorând pericolul la care se expun.

Echipate cu senzori de drum performanţi şi monitorizând permanent felul în care este condus autoturismul, sistemele autonome bazate pe tehnologii AI pot lua rolul unui asistent pentru şofer, frânând automat vehiculul la sesizarea unui pericol sau asistând păstrarea direcţiei pe calea de rulare. O altă funcţie mai puţin intrusivă, descrisă într-o aplicaţie pentru brevet recent acordată celor de la Uber, presupune emiterea de alerte în momentele când şoferul se află în afara „comportamentului obişnuit”.

Fără a implica testarea prezenţei vaporilor de alcool, sistemul AI memorează reacţiile obişnuite ale şoferului, construind un profil al comportamentului. Diferenţe subtile cum ar fi încetinirea timpilor de reacţie sau controlarea mai puţin precisă a volanului pot indica probleme. Însă folosirea tehnologiilor AI merge mai departe decât atât, camere video aflate la bordul vehiculului urmărind alte semne care ar da de bănuit şi unui observator uman: stângăcii în manevrarea telefonului mobil, prea multe erori de tastare la compunerea mesajelor, timpul petrecut într-o aplicaţie şi navigarea imprecisă a interfeţei acestora.

Odată ce este sesizată o stare incompatibilă cu activitatea de conducere a autoturismului, sistemul ar putea împiedica folosirea vehiculului, propune contactarea unui număr de telefon dinainte stabilit pentru asistenţă, sau aplica alte măsuri de siguranţă.

Aflat la stadiul de idee, sistemul ar putea fi implementat pentru viitoare modele de autoturisme prevăzute cu funcţie de conducere autonomă, asistenţă la parcare, sau alte dotări care presupun existenţa unui computer de bord sofisticat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult