Volvo vrea să înlocuiască cheile de la maşini cu o aplicaţie pentru smartphone

19.02.2016
Volvo vrea să înlocuiască cheile de la maşini cu o aplicaţie pentru smartphone

Volvo vrea să devină primul constructor auto care înlocuieşte cheile de la maşini cu o aplicaţie pentru smartphone. Compania a anunţat un program pilot care va începe în Suedia, ţara de origine a mărcii, în această primăvară. Maşinile unei companii de car-sharing de la Aeroportul Gothenburg vor fi operate fără chei, iar dacă totul decurge conform planului sistemul va fi disponibil pe piaţă în 2017 pe un număr redus de modele.

Compania a anunţat că le va oferi şi chei clienţilor care doresc acest lucru. Cel mai probabil majoritata şoferilor vor dori şi această opţiune, pentru cazurile în care smartphone-ul este pierdut, rămâne fără baterie sau se strică.

Tehnlogia va fi pezentată la Mobile World Congress 2016 din Barcelona. Între timp, compania a prezentat un clip video în care prezintă noul sistem. În loc de chei, utilizatorii folosesc o aplicaţie care poate deschide uşile şi porni motorul prin intermediul conexiunii Bluetooth. Principalul avantaj este că această „cheie digitală” poate fi transmisă unui alt utilizator foarte simplu, iar acela poate prelua maşina fără a mai primi cheia fizică. 

Conceptul nu este unul nou. Hyundai a prezentat un sistem similar care foloseşte tehnologia NFC, iar Tesla le permite proprietarilor e Model S să pornească vehiculul prin intermediul unei aplicaţii în care se autentifică cu un nume de utilizator şi parolă. În cazul Tesla, aplicaţia are rol de sistem de backup în cazul în care şoferul pierde cheia. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult