Iată câţi bani au strâns marile companii IT în paradisuri fiscale [INFOGRAFIC]

15.04.2016
Iată câţi bani au strâns marile companii IT în paradisuri fiscale [INFOGRAFIC]
Majoritatea marilor companii din tehnologie îşi ţin rezervele de cash în afara ţărilor-mamă, în paradisuri fiscale sau state cu taxe mai mici. Potrivit unui nou raport realizat de organziaţia nonprofit Oxfam, SUA pierde anual venituri din taxe de peste 100 miliarde de dolari din cauza acestei practici. 
 
Statista a realizat un infografic, bazat pe datele Oxfam, în care a inclus giganţii IT care au strâns cei mai mulţi bani peste hotare. De asemenea, putem vedea şi câte subsidiare au aceste companii în paradisurile fiscale. 
 
Citeşte şi: Iată de unde provin componentele din iPhone 6s
 
Apple se află în vârful clasamentului cu 181,1 miliarde de dolari, bani ţinuţi peste hotare. Urmează Microsoft (108,3 miliarde) şi IBM (61,4 miliarde). Compania cu cele mai multe subsidiare în paradisuri fiscale este Cisco (59), urmată de HP (25) şi IBM (15). 
 
Deşi giganţii IT au cele mai mari sume strânse peste hotare, practica este comună şi în alte industrii. Potrivit Oxfam, alte companii mari cu mulţi bani în paradisuri fiscale sunt: General Electric (119 miliarde de dolari), Pfizer (74 miliarde de dolari), Merck (60 miliarde de dolari) sau Exxon Mobile (51 miliarde de dolari).
 
Practica nu este ilegală, dar este considerată lipsită de etică de mulţi critici. 
 
 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult