Planul prin care se încearcă scoaterea internetului de sub controlul SUA

11.03.2016
Planul prin care se încearcă scoaterea internetului de sub controlul SUA

Guvernul SUA a primit o propunere care, dacă este acceptată, va pune punct controlului pe care America încă îl are asupra internetului.

Propunerea a fost trimisă de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), organizaţia care se ocupă cu stabilirea regulilor de atribuire de nume de domenii Internet şi de adrese IP în toată lumea. Guvernului SUA i se cere să renunţe la rolul de autoritate supremă pe care îl are în ceea ce priveşte domeniile de internet.

Washingtonul s-a oferit acum câţiva ani să renunţe la pârghiile de control asupra internetului pe care le are, după ce a izbucnit scandalul NSA, provocat de fostul consultant al agenţiei Edward Snowden. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deoarece mulţi politicieni americani se tem că ICANN, o organizaţie non-profit, nu va avea autoritatea şi influenţa să se opună, la fel ca guvernul SUA, unor practici ale autorităţilor din ţări cu regimuri totalitare.

Recent, un candidat la preşedinţia SUA, Ted Cruz, şi doi senatori, au atacat ICANN, organizaţie pe care o suspectează de legături prea strânse cu China. Bineînţeles, este foarte posibil ca aceste legături să nu existe, iar acuzaţia să facă parte din propaganda americană prin care se încearcă păstrarea controlului asupra internetului.

Citeşte şi: Dacă domeniile de internet ar controla lumea, Rusia nu ar fi cea mai mare ţară [HARTĂ]

În propunerea făcută guvernului SUA, ICANN prezintă un set de reguli care le permit mai multor grupuri – tehnologi, companii care oferă servicii pe internet, utilizatori şi guverne – să aibă un cuvînt de spus în ceea ce priveşte viitorul internetului, dar fără ca una dintre aceste entităţi să beneficieze de prea multă putere. Mai mult, pentru a reduce influenţa guvernelor în ceea ce priveşte modul în care internetul funcţionează, organizaţia propune ca orice decizie să fie luată prin vot unanim al ţărilor care au un loc în grupul consultativ al ICANN.

În propunere se spune şi că ICANN va rămâne o organizaţie încorporată în California, un lucru care a fost criticat în trecut de multe ţări.

Urmează acum ca SUA să ofere un răspuns la propunerea organizaţiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult