Cum alegi obiectivele foto – recomandări pentru amatori

Cum alegi obiectivele foto – recomandări pentru amatori

Dacă îţi place să faci fotografii, nu ai cum să nu să constaţi că o cameră foto ieftină (sau camera de pe telefonul mobil) duce la plafonare în timp. Mai mult decât atât, apare şi un sentiment de frustrare când capturile din împrejurări deosebite nu reuşesc să exprime nici măcar o părticică din trăirea respectivului moment. Următorul pas ar fi trecerea la un aparat mai performant.

O cameră performantă însă (indiferent că mergi pe un DSLR clasic sau pe noile aparate mirrorless) nu e totul : ai nevoie şi de nişte obiective pe măsură. Iar când spun “pe măsură”, nu mă refer doar la calitatea lentilelor şi la specificaţii ci mai ales la ceea ce urmăreşti să fotografiezi.

Obiective standard zoom – pentru majoritatea situaţiilor

Fără îndoială, cele mai cunoscute obiective sunt 18 – 55mm F3.5 – F5.6 (pentru aparate cu senzor APS-C sau mai mare), respectiv 14 – 42 mm dacă optăm pentru aparate cu senzor four thirds (4/3).

Aceste obiective sunt de obicei incluse în kit şi se pretează în majoritatea condiţiilor. Tocmai de aceea se mai numesc şi obiective “all arounder” sau “standard zoom”. În principiu, pentru un amator, o astfel de opţiune este arhisuficientă. Dacă vreţi însă poze de calitate superioară în condiţii dificile de fotografiere, puteţi achiziţiona obiective cu o plajă focală similară, dar mai luminoase.

De cât de luminos este un obiectiv vă puteţi da seama după valoarea F (diafragma) înscrisă pe el. Cu cât este mai mic F-ul, cu atât e mai luminos obiectivul. Ce înseamnă asta? Înseamnă că permite să pătrundă mai multă lumină pe senzor, fapt pentru care în condiţii slabe de iluminare puteţi realiza capturi la timpi de expunere şi valori ISO mai scăzute, rezultând imagini mai clare. Reţineţi însă că preţul unei alternative la acest nivel este unul foarte ridicat, deoarece acestea oferă nu doar o diafragmă mai generoasă, ci şi o optică de calitate superioară.

Repet, pentru un amator, un obiectiv de 18 – 55mm (sau 14 – 42mm), este suficient. Totuşi, dacă banii nu sunt o problemă, puteţi opta pentru alternative precum:

  • Canon EF 24-70mm f/2.8L USM – 6000 Lei
  • Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED N (Nano Crystal) – 6500 Lei
  • Olympus Zuiko Digital 14-54mm II 1:2.8 -3.5 – 3200 Lei

După cum vedeţi, preţul pentru aceste obiective este descurajant. În funcţie însă de ce doriţi să fotografiaţi, găsiţi lentile “specializate”, mai accesibile ca preţ.

Obiective fixe – pentru portrete şi macro

Dacă vă place să realizaţi portrete şi imagini macro, merită să investiţi într-un obiectiv fix. Acesta, prin construcţie, asigură o geometrie excelentă a imaginii, iar datorită diafragmei generoase (F mic) oferă o adâncime profundă de câmp, observată în practică prin efectul de izolare a subiectului de fundal.

Aici oferta este extrem de vastă, dar pentru exemplificare am ales câteva obiective cu un raport bun calitate-preţ.

  • Sony SAL-30M28 DT AF 30mm f/2.8 SAM Macro – 1048 Lei
  • Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G – 1198 Lei
  • Canon EF 50mm f/2.5 Compact-Macro (1:2) – 1457 Lei

Obiective tele – subiecte aflate la mare distanţă / subiecte sensibile

Obiectivele tele sunt ideale pentru a imortaliza subiecţii aflaţi la distanţă mare faţă de aparat. Vorbim  de subiecţi sensibili care nu îţi permit să te apropii prea mult de ei (insecte, păsări, animale sălbatice etc.), dar şi de subiecţi de care nu te poţi apropia pentru că există o delimitare fizică între tine şi aceştia (avioane, persoane aflate peste un drum, vedete în concert, VIP-uri protejate de bodyguarzi etc.). Iată şi câteva recomadări de teleobiective pentru amatori:

  • Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 G ED DX VR – 700 Lei
  • Pentax DA 50-200mm F4-5.6 SMC ED WR – 950 Lei
  • Sony DT 55-200mm f/4-5,6 SAM – 997 Lei
  • Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM – 1200 Lei
  • Olympus 40-150mm f/4-5.6 – 1200 Lei

Teleobiectivele se completează de minune cu obiectivele standard zoom, deoarece acestea au o distanţă focală minimă apropiată de maxima unui obiectiv standard.

Cea mai întâlnită situaţie, la amatori, este un kit dublu 18 – 55mm + 55 – 200mm. Astfel, îţi asiguri o plajă focală de 18 – 200mm, similară cu cea oferită de un obiectiv super-zoom (vezi mai jos). Dezavantajul unui tele ţine de diafragma mai mică (F mare) în comparaţie cu obiectivele macro şi standard. Există şi obiective tele luminoase, dar cu distanţă focală fixă (100 mm, 300 mm, 600 mm), acestea sunt însă dedicate în special profesioniştilor.

Obiective super-zoom – pentru orice situaţie

Superzoom-ul este potrivit atât pentru cadre largi (wide) cât şi pentru portrete şi fotografiere tele. Dezavantajul unui astfel de obiectiv ţine de calitatea mai slabă a imaginii, din cauza numeroaselor elemente de construcţie. La focala maximă se poate întâlni o uşoară vignetare a imaginii, iar per ansamblu claritatea este sub un obiectiv fix.

Putem concluziona că super-zoom-ul este un compromis acceptabil pentru cei care nu vor să investească în mai multe obiective dedicate.

  • Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR LD Aspherical IF Macro – 849 Lei
  • Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS – 1699 Lei
  • Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AFs VR DX – 1099 Lei

Obiective super-angulare (ultra-wide) – imagini panoramice

Deşi sunt recomandate în special profesioniştilor (prin prisma preţului ridicat), unii amatori sunt interesaţi de ele pentru rezultatele cu adevărat spectaculoase, mai ales la realizarea de poze panoramice, în spaţii deschise (peisaje). În spaţii înguste, avantajul unghiului larg este că puteţi cuprinde de aproape un grup numeros de persoane. Sigur, unghiul deschis presupune totodată şi o geometrie diferită de realitate.

Câteva exemple de obiective super-angulare:

  • Olympus 9-18mm f/4-5.6 Zuiko – 2400 Lei
  • Sony SAL-1118 11-18mm f/4.5-5.6 DT – 3000 Lei
  • Nikon AF 10-24mm f/3.5-4.5 G ED-IF AFs DX Nikkor – 3400 Lei
  • Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM – 3500 Lei

Acestea sunt principalele tipuri de obiective utilizate pe camerele foto DSLR şi mirrorless. Există şi alte categorii (fisheye, lens baby, tilt & shift), dar un amator le-ar găsi mai degrabă dificile şi / sau costisitoare.

În final, recomandarea noastră (adresată amatorilor) este să vă limitaţi la două, trei obiective care să vă ajute în condiţiile cele mai des întâlnite:

  • un obiectiv standard pentru fotografiile de zi cu zi;
  • un obiectiv tele pentru subiecţi sensibili sau aflaţi la mare distanţă.
  • un obiectiv fix pentru portrete şi macro;

În cazul în care nu dispuneţi de foarte mulţi bani sau nu doriţi să căraţi un bagaj mare, puteţi opta pentru un super-zoom care va satisface situaţiile mai sus menţionate, la preţul unor poze ceva mai slabe calitativ decât dacă optaţi pentru lentile dedicate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News