Olympus OM-D E-M1 – mirrorless-ul retro este acum foarte rezistent

11.09.2013
Olympus OM-D E-M1 - mirrorless-ul retro este acum foarte rezistent

Dacă trebuie să menţionez un singur aparat foto mirrorless ce s-a remarcat în ultimii doi ani, atunci alegerea este destul de simplă: Olympus OM-D E-M5. El a adus o combinaţie greu de egalat, între performanţele foto, tehnologiile incluse şi design. Producătorul japonez vrea acum să construiască pe această bază şi a lansat modelul OM-D E-M1. El ar trebui să reprezinte o combinaţie între mirrorless-ul menţionat şi Olympus E-5, ultimul lor DSLR cu senzor Four Thirds. Aparatul rezultat nu este cu mult mai mare decât E-M5, însă plusează la mai multe capitole. Poate cel mai important este faptul că producătorul l-a făcut rezistent la intemperii. Body-ul rezistă la ploaie, praf şi va funcţiona până la o temperatură de -10 grade Celsius.

Olympus OM-D E-M1 - un nou mirrorless pentru profesionişti

Grip-ul modelului anterior era puţin cam redus, însă noul Olympus OM-D E-M1 ar trebui să stea foarte bine în mână. Un alt lucru care iese imediat în evidenţă este numărul mare de elemente de control personalizabile. Utilizatorul are la dispoziţie două rotiţe pe latura superioară (una dintre ele amplasată în jurul declanşatorului), două butoane personalizabile şi o serie întreagă de alte butoane şi comutatoare cu funcţii fixe. Ecranul a rămas tactil şi rabatabil, iar sistemul de stabilizare pe cinci axe din jurul senzorului se regăseşte şi la Olympus OM-D E-M1. Cât despre ocularul electronic, producătorul se laudă cu o întârziere la afişare de doar 29 ms pentru LCD-ul cu 2,3 milioane de puncte. Senzorul de 16,3 MP a fost şi el păstrat de la OM-D E-M5.

Multe, foarte multe butoane şi rotiţe

Pentru un aparat rezistent la apă şi praf era necesare şi obiective comparabile. Olympus a introdus o nouă categorie, numită M.ZUIKO PRO, ce include astfel de obiective. La intrarea pe piaţă, OM-D E-M1 va putea fi achiziţionat un nou obiectiv de 12-40 mm, cu F2.8 pe întreaga plajă focală. Pentru a două jumătate a anului viitor, Olympus pregăteşte un nou obiectiv, de data aceasta de tip tele. El va avea plaja focală de 40-150 mm (80-300 mm echivalent) cu deschiderea F2.8 a diafragmei.

Olympus OM-D E-M1 cu obiectivul de 40-150 mm

Aşa cum vă puteţi imagina, Olympus OM-D E-M1 nu va fi un mirrorless ieftin. El va intra pe piaţă în luna octombrie şi va costa 1.400 $ peste ocean. Preţul este doar pentru body. Costul noului obiectiv PRO de 12-40 mm nu a fost anunţat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News