Olympus Tough TG-2 – accesoriu ideal pentru vacanţă, indiferent de anotimp

13.09.2013
Olympus Tough TG-2 - accesoriu ideal pentru vacanţă, indiferent de anotimp

Olympus Touch TG-2 este o cameră foto ideală pentru vacanţă şi călătorii în locaţii izolate, rezistentă la căzături şi bine protejată împotriva pătrunderii de praf şi umezeală.Olympus Tough TG-2

Descriere

Înlocuitoarea modelului Tough TG-1 păstrează un design exterior aproape neschimbat, însă aduce îmbunătăţiri la partea de hardware.  La fel ca predecesoarea sa, Olympus TG-2 foloseşte un obiectiv intern cu deschidere F2.0-F4.9, capabil să atingă zoom optic 4x. În ciuda faptului că nu include capac de protecţie, obiectivul uşor îngropat în corpul cu grosime de 29mm este bine protejat de zgârieturi, dar totuşi uşor de curăţat cu un şerveţel. Suplimentar, inelul detaşabil ascunde un mecanism ce permite fixarea unui convertor Wide, disponibil ca accesoriu opţional şi folosit pentru a extinde câmpul de vizibilitate al aparatului.

Pe capacul metalic frontal se află o zonă de grip cauciucată, dublată în partea din spate cu un suport pentru degetul opozant. Ne gândim aici la folosirea aparatului cu mănuşi sau sub apă, unde aderenţa materialului va da un plus de siguranţă la manevrare.

Olympus Tough TG-2

Olympus Tough TG-2 a fost proiectat pentru a rezista la căderi de până la 2.1 metri înălţime, suportă strivirea cu până la 100Kg forţă şi îşi păstrează etanşeitatea în timpul scufundărilor până la o adâncime de 15 metri.  Această ultimă facilitate este garantată cu garniturile aplicate peste cele două capace ale aparatului. Ele vin şi cu un sistem de securizare în doi paşi, ce împiedică deschiderea accidentală. Conform producătorului, Olympus Tough TG-2 poate funcţiona în condiţii normale până la o temperatură de -10 grade Celsius – detaliu ce-i va avantaja pe cei care practică sporturi de iarnă.

Protejat cu un filtru ce reduce reflexiile ambiante şi ţine departe urmele de amprente, ecranul OLED cu diagonală 3 inch este bine iluminat şi rămâne perfect lizibil sub soare puternic. În dreapta sa găsim butoanele de control şi rotiţa cu modurile de fotografiere. Dintre acestea, se face remarcat butonul dedicat pentru funcţia de filmare, respectiv clapeta pentru zoom poziţionată în dreptul degetului opozant. În partea de sus găsim butonul Power şi declanşatorul foto, ambele cu formă ce previne acţionarea accidentală. Tot sus găsim receptorul GPS şi setul de microfoane stereo, iar în faţă avem un blitz Xenon pentru poze şi sursă de lumină LED pentru funcţia de filmare.

Olympus Tough TG-2 - ecranul de 3 inch şi butoanele de control

Specificaţii

  • Senzor: 12 MP efectivi, 1/2.3”, CMOS BSI
  • Rezoluţie foto: 3968×2976
  • Procesor de imagine: TruePic VI
  • Valori ISO: 100-6400
  • Obiectiv: F2.0-4.9, 4 x zoom optic, 25-100 mm echivalent
  • Stabilizarea imaginii: CMOS Shift (pe senzor)
  • Fotografie în rafală: 6.8 fps cu 12 MP, 14-60 fps cu 3 MP în limita a 100 cadre
  • Ecran: 3”, OLED, 610k puncte,
  • Înregistrare video: 1080p, codec H.264, container MOV
  • Card: SD/SDHC/SDXC, compatibil Eye-Fi
  • Baterie: 1.270 mAh, 350 cadre CIPA
  • Dimensiuni: 111,5 x 66,5 x 29,1 mm
  • Greutate: 230 g cu baterie şi card

Comparat cu predecesorul său, Olympus Tough TG-2 este bazat pe un procesor de imagine de generaţie mai nouă, ce aduce îmbunătăţiri asupra calităţii imaginii şi viteza de obţinere a fotografiilor în rafală. În rest, ne alegem cu acelaşi senzor CMOS de tip BSI şi cu rezoluţie 12MP, a cărui dimensiune modestă impune unele penalizări în ceea ce priveşte zgomotul de fundal şi performanţele în codiţii de luminozitate redusă. Din fericire obiectivul cu apertură F2.0 compensează într-o bună măsură pentru acest neajuns, aducând  suficientă lumină pe senzorul optic încât să nu fine necesară amplificarea valorii ISO la un nivel care să degradeze prea mult calitatea imaginii.

Funcţii speciale

Aşa cum se cuvine pentru un accesoriu destinat aventurierilor, Olympus Tough TG-2 dispune de un receptor GPS capabil să eticheteze pozele ataşând coordonatele locaţiei unde au fost obţinute. Suplimentar, apăsarea butonului Info în timp ce aparatul este oprit duce la afişarea unei busole digitale pe ecran. În afară de orientare, aceasta  ne comunică presiunea atmosferică şi altitudinea la care ne aflăm, respectiv data şi ora exactă.

Poză Macro Poză Super-Macro

Utilizarea modului Macro, după ce am acţionat funcţia Zoom la valoarea maximă, permite focalizarea pe obiecte de la o distanţă minimă de aproximativ 1cm. Pozele obţinute în acest mod prezintă factor de amplificare 8X, rezultând apropierea suplimentară a obiectului surprins până aproape de nivelul unui microscop pentru amatori.

O altă funcţie interesantă este modul High Sensitivity, ce ajustează sensibilitatea ISO şi funcţia de procesare a imaginii pentru obţinerea de instantanee în condiţii de luminozitate redusă.

 

Calitatea imaginii

Chiar dacă se descurcă ceva mai bine decât modelul TG1, Olympus Tough TG-2 încă se mulţumeşte să ofere performanţe de nivel mediu, specifice aparatelor foto compacte din clasa inferioară de preţuri. Modelul plusează însă cu un sistem eficient de stabilizare a imaginii şi moduri de fotografiere bine optimizate pentru condiţii atipice, spre exemplu pozarea sub apă sau cu lumină redusă.

Lumină redusă Lumină redusă

Având doar un senzor cu dimensiune 1/2.3, Tough TG-2 prezintă ceva zgomot în imagini, vizibil mai ales la valori ISO mai mari de 400. Problema mai mare este însă obiectivul compact, a cărui optică generează imagini mai puţin clare decât aş fi dorit.


Testul ISO

Olympus a aplicat un algoritm puternic pentru eliminarea zgomotului din imagini, ce penalizează destul de mult detaliile percepute. În compensare, nivelul de sharpness a fost crescut pentru a scoate în evidenţă detaliile rămase. Aşa se face că unele artefacte de procesare apar încă de la ISO 100, iar la ISO 400 imperfecţiunile devin şi mai uşor vizibile.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400  

La ISO 800 pierderea detaliilor şi modificare tonalităţilor de culoare devin evidente. Ultima valoare ISO pe care o pot recomanda pentru fotografiere este 1600, mai sus pierderea detaliilor fiind prea mare.

Înregistrare video

Ajutat cu un sistem de stabilizare eficient, compresie bună şi zoom optic, Olympus Tough TG-2 oferă clipuri ce pot rivaliza cu succes o cameră video dedicată. Trădează însă funcţia de focalizare cam lentă şi motoraşul pentru Zoom, al cărui zgomot este preluat pe înregistrare în timpul acţionării.

Olympus-Tough-TG-2 video sample download

Compresia se face cu codec-ul H.264, iar fişierul este scris pe card în container MOV. Cu microfoanele aflate unul lângă celălalt, efectul stereo mai puţin evident, însă audiţia este oricum mai bună decât în sistem mono.

Olympus-Tough-TG-2

Concluzie

Solid, uşor de transportat şi imun la aproape orice fel de intemperii, Olympus Tough TG-2 este un accesoriu ce nu trebuie să lipsească din rucsacul de călătorie. Obiectivul cu F2.0 şi sistemul de stabilizare a imaginii fac o pereche bună pentru obţinerea de imagini clare în condiţii de luminozitate scăzută, iar modul de filmare nu dezamăgeşte.

Un alt detaliu important pentru călătoriile mai lungi este autonomia. Echipat cu un acumulator generos de 1270mAh, Tough TG-2 poate obţine aproximativ 350 poze sau filma 120 minute neîntrerupt.

Olympus TG-2 este disponibil în ţara noastră la preţul de 1600 Lei. Nu este un preţ mic, mai ales pentru clasa compactă, însă TG-2 prezintă avantaje ce justifică suma cerută, fiind cu adevărat un aparat foto pe care să-l poţi lua cu tine oriunde.

 

Părţi pozitive

Construcţie solidă şi perfect etanşă
Senzor optic cu tehnologie BSI şi stabilizare optică
Blitz Xenon şi lumină LED pentru filmare
Autonomie peste medie

Părţi negative

Calitatea imaginilor este sub aşteptări, dacă ne raportăm la preţul cerut

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult