Sony a6300: un mirrorless greu de egalat

04.02.2016

Seria de camere foto mirorless „alpha” de la Sony are acum un nou membru, care deja se laudă cu mai multe recorduri în domeniul fotografiei digitale. Alpha 6300, sau a6300, este camera foto cu cel mai rapid sistem de autofocus din lume, conform Sony. În acelaşi timp, dispune de cele mai multe puncte de focalizare de pe o cameră foto digitală de până acum, cât şi focalizare perfectă cu urmărirea a subiectului în rezoluţie 4K.

Sony a6300 vine cu un nou senzor proprietar Exmor CMOS în format APS-C cu rezoluţie de 24.4 megapixeli. Acesta este primul senzor Sony care foloseşte fire din cupru în construcţie, lucru care ajută la o colectare mai eficientă a luminii, accelerând procesul de captură. Senzorul poate realiza imagini cu ISO de valori de la 100 la 51.200. Alături de noul senzor Exmor se află un procesor de imagine BIONZ X, care ar trebui să ofere imagini clare şi cu un nivel scăzut de zgomot în toate situaţiile.

Probabil cel mai interesant aspect al senzorului de pe a6300 este că acesta vine cu nu mai puţin de 425 de puncte de detecţie de fază pentru focalizare. Aceasta este cea mai mare densitate de puncte de autofocus de pe o cameră foto cu obiective interschimbabile, putând focaliza în 0,05 secunde. Mai mult, camera beneficiază de sistemul 4D FOCUS, care poate urmări subiectul chiar şi în timpul filmărilor în rezoluţie 4K. Acest sistem de focalizare poate fi utilizat chiar şi atunci când este ataşat un obiectiv pe montură A cu ajutorul unui convertor.

La capitolul filmare, Sony a6300 poate înregistra imagini în rezoluţie 4K fără deformarea pixelilor. Senzorul foloseşte 20 de megapixeli de informaţie (echivalentul rezoluţiei 6K) pentru înregistrare şi supra-eşantionează informaţia în timp real pentru a produce clipuri video de calitate înaltă. Materialele sunt înregistrate în formatul XAVC S la 100 Mbps în 4K şi 50 Mbps în rezoluţie Full HD. Pentru ce care preferă înregistrarea de clipuri slow-motion, camera oferă înregistrare Full HD de până la 120 de cadre pe secundă, cu bitrate de maximum 100 Mbps.

Un alt upgrade semnificativ faţă de generaţia precedentă este vizorul digital. Vechiul vizor a fost înlocuit cu unul de rezoluţie XGA (2,4 milioane de pixeli), care poate afişa imagini la 120 de cadre pe secundă. Imaginile afişate prin vizor sunt identice cu cele pe care camera le înregistrează, fiind deja procesate atunci când sunt afişate. Folosind vizorul, a6300 poate înregistra 11 cadre pe secundă, în timp ce în modul live-view, cu afişare pe display-ul rabatabil, pot fi realizate doar 8 fotografii pe secundă.

Preţul este un aspect mai delicat în cazul lui a6300. Fiind o cameră plină de tehnologii noi, Sony nu poate să o ofere la acelaşi preţ de intrare al predecesorului, a6000. În Europa, preţul recomandat pentru body este de 1250 de euro, în timp ce varianta kit, cu obiectiv 16-50mm f/3.5-5.6 este 1400 de euro. În România, a6300 va ajunge în magazine din luna martie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult