Prestigio Roadrunner 530 – cameră DVR cu filmare de calitate

30.10.2013
Prestigio Roadrunner 530 - cameră DVR cu filmare de calitate

În general, nu putem spune că avem ceva de învăţat de la ruşi. Relaţiile istorice nu au fost printre cele mai bune, iar cea mai mare ţară din lume nu se mai află în topul celor mai dezvoltate tehnologic. Mai mult, dacă ne gândim la şoferii de pe şosele din mama Rusia, ne apucă durerile de cap. Ei nu pot fi exemple pentru noi, însă foarte mulţi îşi dotează maşinile cu un gadget similar cu cel de mai jos. Prestigio Roadrunner 530 este o cameră video pentru filmare din maşină cu dotări avansate şi o calitate a imaginii peste medie. Vom vedea în continuare cu ce altceva ne-a impresionat.

Prestigio Roadrunner 530 - cameră video pentru maşină

Construcţie

Roadrunner 530 nu face parte din camerele ieftine ale producătorului şi asta se vede uşor din calitatea materialelor folosite pentru carcasă. Plasticul negru are o textură fină la atingere, iar cel argintiu de pe margine este bine finisat. Finisajele de calitate se regăsesc peste tot, inclusiv în jurul obiectivului şi la joystick-ul de control de pe spate. Conectorii sunt amplasaţi pe laturi, iar patina din zona superioară este folosită pentru ataşarea la sistemul de prindere în parbriz. Camera de la Prestigio oferă două ieşiri video, una analogică şi una mini HDMI, un buton de Reset, o mufă mini USB pentru alimentare şi un slot pentru card microSD.

Sistemul de prindere pentru Roadrunner 530 este unul din cele mai bune pe care le-am văzut până acum. El este optimizat pentru a fi folosit pe parbrizul înclinat şi include sistemul de alimentare pentru cameră. Ventuza se fixează prin rotirea capacului exterior, iar pe acesta se găseşte mufa microUSB pentru alimentare. Cablul alimentatorului din pachet este destul de lung pentru a fi ascuns pe sub bord şi pe lângă unul din montanţii frontali ai maşinii. Mufa sa este suficient de subţire pentru sistemul de prindere. Am încercat să folosesc un alt alimentator, cu acelaşi amperaj de 1 A, însă mufa a fost prea groasă pentru conectorul sistemului de prindere. Am putut s-o conectez însă direct la cameră.

Prestigio Roadrunner 530 - sistemul de fixare în parbriz

Prestigio Roadrunner 530 are un LED lângă obiectiv. El ar trebui să ajute atunci când vreţi să faceţi o poză pe timp de noapte. Obiectivul are o deschidere de 120 de grade, însă măsurată pe diagonală. Ea este suficientă pentru o cameră de maşină, în ciuda faptului că aş fi preferat mai mult. Butonul de pornire se află pe latura superioară şi poate fi folosit pe post de declanşator în modul foto. Ţinând cont de faptul că ecranul se stinge automat după un anumit interval de tip, este bine ca şoferul să ştie dacă aparatul mai filmează sau nu. Un LED roşu, amplasat în stânga ecranului, indică acest lucru. El este puţin îngropat în carcasă pentru a nu fi deranjant noaptea. Mai jos găsiţi o listă cu principalele specificaţii ale lui Roadrunner 530.

Specificaţii

  • Senzor: 3 MP, 1/3”, CMOS
  • Filmare: 1920×1080 (30 fps), 1280×720 (60 fps)
  • Format: MOV, H.264
  • Rezoluţie foto: 2560×1920
  • Procesor: Ambarella A5S30
  • Deschidere obiectiv: 120 grade (diagonală)
  • Stabilizarea imaginii: digitală
  • Ecran: 2.7”
  • Card: microSD, max. 64 GB
  • Microfon: mono
  • Accesorii: încărcător, suport cu ventuză, cablu de date
  • Altele: LED
  • Baterie: 500 mAh
  • Dimensiuni: 98 x 53 x 38 mm
  • Greutate: 90 g

Prestigio Roadrunner 530 - ecranul şi butoanele

Facilităţi

Camera de la Prestigio bifează facilităţile minime pentru filmarea din maşină. Porneşte automat atunci când contactul este pus şi se opreşte odată cu motorul. Ea filmează ciclic în segmente de două, cinci sau zece minute, cele mai vechi clipuri din directorul dedicat de pe card fiind şterse automat. Bateria din dotare este folosită atunci când este activat modul de detectare a mişcării.

La prima vedere, filmarea full HD pare să fie alegerea potrivită pentru a obţine cât mai multe detalii în cadru. În practică, punctul forte al lui Roadrunner 530 este filmarea cu 60 de cadre pe secundă la rezoluţie de 1280×720 pixeli. Avantajul unei filmări mai fluente este mult mai mare decât cel dat de o rezoluţie superioară. Cu cât sunt mai multe cadre înregistrate, cu atât creşte posibilitatea de-a găsi unul cu numărul clar al maşinii pe lângă care ai trecut.

Prestigio Roadrunner 530 - încărcătorul conectat la suport

Ce-i lipseşte camerei de la Prestigio? Ar fi fost util un mod Emergency, cu care Roadrunner 530 să păstreze clipuri în care se întâmplă un eveniment important. Alte camere vin cu un accelerometru ce controlează această funcţie, păstrând clipurile în care maşina are schimbări bruşte de traiectorie. Un model similar, denumit Roadrunner 530GPS vine cu un modul GPS, ce poate calcula viteza de deplasare. Dacă utilizatorul doreşte, viteza poate fi imprimată pe clip în timpul filmării.

Calitatea imaginii

Acesta este capitolul la care Roadrunner 530 se prezintă cel mai bine. Nu, ea nu va concura cu modelele GoPro, dar filmează bine pentru o cameră de maşină. Am fost foarte curios să văd cum se comportă pe timp de noapte. Acesta este de obicei călcâiul lui Ahile pentru camerele DVR accesibile ca preţ. Şi aici camera de la Prestigio are o prestaţie bună. Într-un oraş luminat decent, detaliile se văd destul de bine, chiar şi la câţiva zeci de metri în faţă. Imaginea nu are o plajă dinamică excepţională, dar este suficientă pentru filmat nocturn în capitală. În afara oraşului, detaliile capturate vor depinde mult de cât de bine luminează farurile.

Producătorul vorbeşte despre un sistem digital de stabilizare a imaginii, însă acesta nu are un efect vizibil asupra filmării. Din contră, denivelările din carosabilul bucureştean sunt resimţite atât vizual, cât şi auditiv la vizionarea clipurilor. Am apreciat faptul că unghiul de filmare nu se schimbă atunci când este modificată rezoluţia. Pentru filmarea 720p cu 60 fps este folosită o rată de compresie de 8 Mbps, iar pentru filmarea full HD cu 30 fps este folosită o rată de 9 Mbps. Clipurile de două minute ocupă între 90 MB şi 140 MB.

Meniu şi control

Camera Prestigio Roadrunner 530 are trei moduri de funcţionare: filmare, redare şi meniu. Ele sunt accesibile cu ajutorul butonului de sul joystick. Meniul este liniar şi oferă acces facil la opţiunile camerei. În modul de filmare, butonul de deasupra joystick-ului poate fi folosit pentru oprirea sau pornirea înregistrării. Un click spre dreapta al joystick-ului activează LED-ul frontal, click-ul spre stânga activează sau dezactivează microfonul, iar poziţiile verticale controlează zoom-ul digital.

Poză realizată cu Roadrunner 530

Preţ şi disponibilitate

Prestigio Roadrunner 530 ar trebui să fie disponibilă pe piaţa românească începând de săptămâna viitoare, la un preţ de 500 lei.

Concluzie

Camera DVR Prestigio Roadrunner 530 se adresează celor ce doresc o calitate mai bună a imaginii. Performanţele sunt bune în timpul zilei, cu detalii destul de bine reţinute şi sunt decente în cazul filmării nocturne. Din punct de vedere al funcţiilor, camera de faţă oferă aproape toate facilităţile necesare. Lipseşte funcţia Emergency, însă ea ar putea fi suplinită de un card de memorie de 32 GB sau 64 GB. Filmarea cu 60 fps va fi cu siguranţă apreciată, însă funcţia de stabilizare digitală a imaginii nu pare să aibă vreun efect. Preţul nu este scăzut, însă reflectă calitatea construcţie şi performanţele video.

Prestigio Roadrunner 530 - cardul de memorie

Părţi pozitive

filmare cu 60 fps
calitatea construcţiei
filmare nocturnă decentă în mediu urban
sistem de prindere cu alimentare integrată

Părţi negative

lipseşte funcţia Emergency record
stabilizarea digitală a imaginii nu este eficientă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News