Sony produce un senzor foto care poate obţine imagini color în condiţii de întuneric aproape total

21.10.2014
Sony produce un senzor foto care poate obţine imagini color în condiţii de întuneric aproape total

Dezvoltat pentru camere video auto, noul senzor Sony poate obţine imagini color în condiţii de luminozitate extrem de redusă, corespunzătoare unei nopţi fără lună pe cer şi alte sursă de lumină artificială.

Botezat IMX224MQV, senzorul cu dimensiune 1/3 inch şi rezoluţie efectivă 1.27MP suportă mod de captură Wide Dynamic Range cu timp de expunere extins, menit să reducă diferenţele între porţiunile umbrite şi cele bine iluminate, captând astfel mai multe detalii. Potrivit Sony, sensibilitatea crescută în condiţii de lumină slabă este posibilă cu ajutorul unei perechi formate dintr-un nou tip de fotodiode mai eficiente la conversia luminii în electroni şi circuite electronice performante care să convertească acei electroni în voltaj. În plus, sistemul include şi un amplificator de semnal programabil care poate fi configurat pentru câştig de până la 72db, obţinut fără a introduce zgomot excesiv în imagine.

Poză obţinută sub luminozitate de 0.005 LUX

Noul senzor poate funcţiona inclusiv cu sisteme de iluminare infraroşu, facilitând funcţia de detecţie a mişcării şi filmarea în întuneric.

Având în vedere rezoluţia modestă este puţin probabil să întâlnim acest senzor optic în configuraţia telefoanelor mobile, însă performanţele camerelor video folosite de şoferi pentru captarea evenimentelor din trafic ar putea face un salt semnificativ în viitorul apropiat. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult