WeChat spionează utilizatorii străini pentru a-și îmbunătăți algoritmul de cenzură din China

08.05.2020
WeChat spionează utilizatorii străini pentru a-și îmbunătăți algoritmul de cenzură din China

Gigantul Tencent este acuzat că folosește aplicația WeChat pentru a-i spiona pe utilizatorii străini ai acesteia, în încercarea de a cenzura mai bine conținutul de pe platformă în China.

Descoperirea a fost făcută de centrul de cercetare Citizen Lab din cadrul Universității din Toronto, Canada, potrivit CNBC. Cercetătorii au transmis mesaje de pe conturi care nu sunt înregistrate în China și au constatat că acestea sunt analizate de algoritmii dezvoltați de Tencent.

Cei de la Citizen Lab au ajuns la această concluzie după două experimente. Prima dată au transmis imagini și mesaje între conturi înregistrate în afara Chinei, apoi au comunicat cu un cont înregistrat în statul comunist.

Același conținut transmis în primul scenariu a fost cenzurat, când a fost considerat nepotrivit pentru China, atunci când a fost transmis către contul înregistrat în statul asiatic. În concluzie, utilizatorii străini nu sunt cenzurați, dar sunt monitorizați. Citizen Lab susține că informațiile sunt folosite pentru îmbunătățirea algoritmului care cenzurează conținutul pe platformă în China.

WeChat are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume și este cea mai populară aplicație de chat din China.

Cenzura pe internet este ceva obișnuit în a doua cea mai mare economie a lumii.

Descoperirea făcută de Citizen Lab vine la câteva luni după un scandal în care a fost implicată compania care deține aplicația TikTok, foarte populară în Occident. Potrivit unor documente obținute de publicaţia The Intercept, moderatorii companiei ByteDance trebuie să cenzureze discursurile politice şi să îi pedepsească pe cei care ating onoarea naţională a Chinei sau discută despre organe ale statului, precum poliţia.

Mai mult, dezvoltatorii aplicaţiei sunt acuzaţi că le-au cerut moderatorilor de pe platformă să nu promoveze postările făcute de persoanele „urâte” sau „sărace”, într-o încercare de a atrage mai mulţi utilizatori.

Doi senatori americani încearcă să limiteze folosirea TikTok de către angajaţii din sectorul public şi susţin că aplicaţia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Foto: Flickr/Albert Hsieh

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult