Acumulatori Li-ion care se opresc în caz de suprasarcină, soluţie pentru gadgeturile care iau foc din senin

12.01.2016
Acumulatori Li-ion care se opresc în caz de suprasarcină, soluţie pentru gadgeturile care iau foc din senin

Nu se întâmplă prea des, însă orice laptop, tabletă sau telefon mobil poate oferi o surpriză extrem de neplăcută, izbucnind în flăcări aproape fără nici un avertisment dacă acumulatorul Li-Ion aflat la interior este deteriorat din cauza folosirii în condiţii improprii, cauzând răni grave celor aflaţi în imediata apropiere. Din fericire probabilitatea unui astfel de accident ar putea fi redusă la zero în viitorul apropiat, dacă invenţia unui grup de cercetători de la Universitatea din Stanford este adoptată la scară largă pentru următoarea generaţie de acumulatori cu Litiu.

Acţionând ca un mecanism de protecţie împotriva supraîncălzirii accidentale pe durata ciclului de încărcare, la folosire intensivă sau în caz de scurt-circuit, noua componentă ce ar urma să fie integrată în structura acumulatorilor la momentul fabricaţiei ia forma unui folii subţiri şi elastică, conţinând particule metalice microscopice, arătând ca nişte ace încorporate în structura polimerului. Acestea se ating în condiţii normale de utilizare şi se depărtează dacă temperatura depăşeşte pragul critic (ex 70°C), oprind traversarea curentului electric. Procesul este reversibil, funcţionarea acumulatorului fiind restabilită pe măsură ce temperatura revine la valorile normale.

Temperatura limită pentru decuplarea acumulatorului poate fi aleasă în funcţie de nevoi, între 50°C şi 100°C, ajustând compoziţia chimică a polimerului folosit ca substrat.

Odată integrat în structura acumulatorilor Li-ion, noul polimer va reduce pericolul de incendiu şi accidentare prin supraîncălzire. Mai mult decât atât, tehnologia ar putea extinde considerabil durata de viaţă a acumulatorilor, făcând imposibilă încălzirea excesivă prin depăşirea valorilor nominale pentru curenţii de încărcare sau descărcare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult