Agenţiile americane de informaţii pregătesc un software care poate identifica în timp real persoane cu activitate suspectă

10.06.2016
Agenţiile americane de informaţii pregătesc un software care poate identifica în timp real persoane cu activitate suspectă

În curând, sistemele de supraveghere video extinse în tot mai multe oraşe vor putea identifica şi alarma în timp real cu privire apariţia situaţiilor periculoase, fie că vorbim de simple altercaţii şi tentative de furt, până la activităţi suspecte ce ar putea indica pregătirea unui atac terorist.

Noul sistem de supraveghere video are la bază o platformă software numită Deep Intermodal Video Analytics (DIVA), realizată prin efortul combinat a mai multor academicieni, companii din sectorul privat şi agenţia americană Intelligence Advanced Research Projects (IARPA). Software-ul DIVA va pune la dispoziţie o platformă comună şi rutinele necesare pentru detecţia obiectelor/persoanelor şi recunoaşterea acestora în cadrul reţelei de camere video. Noul set de tehnologii va asista desfăşurarea investigaţiilor, cât şi alertarea în timp real pe baza unor scenarii de ameninţări predefinite, identificând persoane cu un comportament suspicios fără participarea directă a unui operator.

Una din limitările cele mai presante ale sistemelor actuale pentru supraveghere video este dificultatea identificării a unui număr mare de persoane simultan (spre exemplu suspecţi dispersaţi într-o mulţime de oameni), dar mai ales incapacitatea de a analiza interacţiunile complexe dintre oameni. Spre exemplu, sistemul DIVA va putea identifica anumite tipuri de mişcări cum ar fi mersul şi gesturile unei persoane care ascunde o armă de foc, comportamentul suspect a două persoane care fac schimb de obiecte în public, sau abandonează obiecte pe stradă.

În primă fază software-ul va fi limitat la supravegherea clădirilor la interior şi exterior, urmând ca mai târziu să fie adăugate stream-uri video redate în timp real de pe camere video fixe şi mobile, purtate de membrii forţelor de ordine.

Dată fiind folosirea intensivă a tehnologiilor de recunoaştere facială, aplicată la scară largă chiar şi asupra mulţimilor compacte de oameni, sistemul propus va fi susţinut cu ajutorul unei reţele extinsă de procesare organizată folosind tehnologii cloud. Astfel, resursele sistemului vor putea fi concentrate în orice moment asupra obiectivelor de interes, evaluând orice situaţie apărută în raza camerelor video conectate la reţea.

Creat în Statele Unite cu scopul declarat de a preveni atentate teroriste, noul sistem de supraveghere video ar putea totuşi să nu fie implementat imediat şi în Europa, nefiind clar dacă legile actuale permit acest lucru.

Momentul când o dronă livrează un pachet într-o închisoare, suprins de o cameră de supraveghere
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult