AlterEgo: dispozitivul care îţi poate citi gândurile

09.04.2018
AlterEgo: dispozitivul care îţi poate citi gândurile

Suntem obişnuiţi să auzim despre noi tehnologii din filmele SF dezvoltate de către cercetătorii MIT (Massachusetts Institute of Technology), însă cea mai nouă, numită „AlterEgo” este de departe cea mai impresionantă. Folosind un dispozitiv montat pe faţa utilizatorului, care preia semnale neuromusculare, AlterEgo poate să „citească” cuvintele pe care utilizatorul le spune în minte. Astfel, dispozitivul poate fi conectat la un asistent virtual şi poate să realizeze diverse funcţii fără comenzi vocale directe şi fără apăsarea unor butoane.

Tehnologia este demonstrată de MIT folosind un clip în care utilizatorul AlterEgo foloseşte dispozitivul pentru a naviga meniurile unui sistem multimedia, acesta doar gândind funcţiile precum „jos”, „sus”, „deschide” pentru a porni o aplicaţie. De asemenea, sistemul poate să ofere înapoi feedback vocal, transmis prin căşti care folosesc microvibraţii pentru duce sunetul prin os direct la timpan, astfel, urechile fiind capabile să audă şi sunetul din jur.

O altă metodă prin care tehnologia este demonstrată este ţinerea totalului unei liste de cumpărături şi raportarea lui la final, utilizatorul doar adăugând în gând preţul fiecărui produs în parte. Nu în ultimul rând, sistemul este prezentat făcând ceva „rău”, adică trişarea într-un joc de logică, unde jucătorul raportează mutările realizate de adversar, iar dispozitivul foloseşte A.I. pentru a oferi strategii optime pentru următoarele mutări.

Desigur, dispozitivul AlterEgo este momentan doar un prototip, fiind necesar un computer separat care preia comenzile, le procesează şi apoi oferă răspunsuri sau realizează acţiuni. Important este că tehnologia funcţionează, MIT prezentând-o ca pe un mod în care percepţia şi viteza de gândire umană este extinsă, oferind o fuziune neintruzivă a omului şi tehnologiei. Având în vedere că AlterEgo este realizat folosind tehnologie deja existentă, probabil că nu va dura mult până când o companie va încerca să vândă un asemenea dispozitiv, probabil cu un design minimalist.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult