Bill Gates, Mark Zuckerberg şi Jeff Bezos pun bazele unei coaliţii pentru dezvoltarea de tehnologii ˝verzi„

30.11.2015

Bill Gates, împreună preşedintele Facebook – Mark Zuckerberg, Jeff Bezos – CEO-ul Aamazon.com şi alte nume grele, cum ar fi antreprenorul Richard Branson şi CEO-ul Alibaba – Jack Ma, au anunţat la conferinţa United Nations Climate Change organizată în aceste zile la Paris o nouă iniţiativă numită Breakthrough Energy Coalition, al cărei scop este dezvoltarea de tehnologii ˝verzi„ care să permită creşterea producţiei de energie din surse regenerabile.

Alimentată de forţa financiară a celor mai importanţi giganţi din industria IT, noua organizaţie se va implica în activităţi de cercetare şi proiecte inovatoare cu grad ridicat de dificultate, în mod normal evitate de investitorii obişnuiţi din pricina riscului prea mare de eşec, raportat la investiţiile solicitate.

În mod normal, tehnologiile ˝verzi„ nu prea se potrivesc cu tiparul investitorului tipic din Silicone Valley, din cauza ˝prăpastiei aproape de netrecut între stadiul de concept şi obţinerea unui produs viabil„. În timp ce fondurile guvernamentale sunt un factor important pentru obţinerea de rezultate favorabile, Bill Gates şi partenerii săi consideră că implicarea sectorului privat în aceste activităţi poate avea un rol decisiv. ˝Sectorul privat ştie cum să construiască companii, să evalueze potenţialul pentru succes şi să-şi asume riscurile ce vin cu asumarea de idei inovatoare şi aducerea lor în lume„, declară co-fondatorul Microsoft.

Bill Gates, Mark Zuckerberg şi Jeff Bezos pun bazele unei coaliţii pentru dezvoltarea de tehnologii ˝verzi„

Breakthrough Energy Coalition are rolul de a suporta riscul iniţial şi oferi sponsorizare timpurie pentru dezvoltarea de tehnologii promiţătoare din domeniul energiei verzi, urmând ca mai târziu investitorii tradiţionali să preia controlul până la obţinerea unui produs viabil. Grupul plănuieşte finanţarea unei palete diverse de tehnologii din domeniul stocării, generării şi producerea eficientă a energiei, respectiv căutarea de noi inovaţii prin programul  „Mission Innovation„. Susţinut deja de 20 ţări, printre care Statele Unite, China, India, Indonezia şi Brazilia, programul vizează accelerarea dramatică a ritmului inovaţiilor în domeniul energiei ˝verzi„, majoritatea fondurilor virate urmând să ajungă la cele mai active dintre aceste ţări. Suma iniţială alocată de aceste naţiuni atinge deja pragul de 20 miliarde dolari, însă implicarea mediului privat prin Breakthrough Energy Coalition va creşte cu siguranţă nivelul de finanţare disponibil.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult