Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

12.08.2011
Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

În căutarea de noi modalităţi pentru extinderea autonomiei telefoanelor mobile, un grup de cercetători au reuşit să combine tehnologia panourilor fotovoltaice cu cea a ecranelor LCD.

Ecranele modificate au primit versiuni îmbunătăţite ale filtrelor utilizate în mod normal pentru polarizarea imaginii generate de matricea TFT, capabile să transforme în electricitate lumina care altfel ar fi fost irosită. Cercetătorii au descoperit că pot genera energie electrică reciclând lumina emisă chiar de ecran, dar şi captând lumina ambiantă, sau razele solare ajunse direct pe suprafaţa ecranului.

Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

Ecranele LCD obişnuite conţin două filtre polarizate, pe suprafaţa cărora sunt aplicate molecule de cristale lichide care permit pătrunderea unor cantităţi variabile de lumină, în funcţie de conţinutul imaginilor afişate. Tehnologia dezvoltată de cercetătorii de la universitatea americană UCLA permite recuperarea energiei conţinută în lumina blocată de către straturile de cristale lichide, transformată înapoi în electricitate şi folosită pentru suplimentarea capacităţii acumulatorului.

Este binecunoscut faptul că o porţiune importantă din energia consumată de dispozitivele mobile serveşte la alimentarea ecranului, mai precis alimentarea sursei de lumină folosită pentru iluminarea acestuia. Până la 75% din lumina generată este irosită, fiind blocată de filtrele polarizante.

Împreună cu energia obţinută direct de la soare, reciclarea energiei consumate de ecran poate aduce îmbunătăţiri sesizabile asupra autonomiei, mai ales în cazul ecranelor de dimensiuni mari şi cele cu luminozitate foarte ridicată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News