Google brevetează camera video încorporată în lentilele de contact

Google brevetează camera video încorporată în lentilele de contact

Pregătind terenul pentru o versiune cu adevărat portabilă a ochelarilor Google Glass, sau poate lansarea unui gadget cu totul nou, gigantul american a înaintat un brevet ce descrie o nouă întrebuinţare pentru lentilele de contact. Astfel, în viitorul nu prea îndepărtat am putea avea la dispoziţie lentile de contact capabile să fotografieze şi chiar să filmeze tot ce privim, fără ca persoana aflată în faţa noastră să bănuiască ceva.

Google brevetează camera video încorporată în lentilele de contact

Potrivit descrierii furnizate în aplicaţia pentru brevet, lentilele de contact ar putea avea o utilitate şi în asistarea persoanelor cu deficienţe de vedere, sore exemplu traducând informaţiile vizuale în stimuli tactili, care pot fi interpretaţi de purtător pentru orientare.

Lista inovaţiilor făcute în domeniul lentilelor de contact mai include şi un glucometru pentru măsurarea permanentă şi neinvazivă a glicemiei suferinzilor de diabet. Invenţia descrisă într-un brevet mai vechi presupune folosirea lentilei de contact ca şi senzor wireless, aflat în permanentă comunicare cu un dispozitiv de monitorizare extern. Camera video încorporată în lentilele de contact ar putea funcţiona în acelaşi mod, transmiţând imagini unui dispozitiv extern capabil le interpreteze, generând alerte la detectarea unor obstacole sau alţi stimuli tactili care pot ajuta orientarea.

Ochelarii Google Glass ar putea avea un inlocuitor aproape imposibil de detectat

În afara domeniului medical, lentilele de contact cu senzori integraţi şi camere video ar putea constitui fundaţia unei viitoare platforme next-gen, prezentată ca o alternativă mai discretă la ochelarii Google Glass. Din păcate, alegerea între un accesoriu de forma unei perechi de ochelari şi lentile de contact inteligente va rămâne întodeauna dificilă, ambele prezentând dezavantaje care descurajează folosirea zilnică.  Rămâne de văzut dacă Google va decide să transpună acest brevet într-un produs real, sau îl va păstra ca o armă pentru descurajarea competiţiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult