Inteligenţa artificială poate identifica o persoană gay folosind o singură fotografie

10.07.2018
Inteligenţa artificială poate identifica o persoană gay folosind o singură fotografie

Cercetătorul polonez Michal Kosinski susţine că a inventat „gaydar”-ul, adică detectorul de persoane gay. Acesta a folosit algoritmi de inteligenţă artificială „antrenaţi” cu imagini de pe site-uri de matrimoniale, pentru a detecta trăsături similare între persoanele gay şi cele heterosexuale, atât de sex masculin, cât şi de sex feminin. Fiind bazată pe numai câteva zeci de mii de fotografii, tehnologia încă nu este 100% perfectă, însă majoritatea rezultatelor sunt corecte, spune Kosinski.

Într-un interviu pentru The Guardian, Kosinski a dezvăluit detalii despre această tehnologie, pe care încă nu a lansat-o public. Se pare că mulţi dintre cercetătorii din domeniul „psihometricelor” nu cred că rezultatele tehnologiei „AI gaydar” sunt relevante, întrucât algoritmul a fost învăţat să folosească fotografii care ar putea fi similare din punct de vedere al articolelor vestimentare sau accesoriilor precum ochelari, cât şi din punct de vedere al unghiului din care a fost realizată fotografia.

Kosinski spune însă că iniţial, după utilizarea unei singure fotografii pentru fiecare persoană în parte, algoritmul său putea să rezultate corecte pentru a detecta dacă cineva este gay sau hetero în 81% dintre cazuri pentru bărbaţi şi 74% pentru femei. „Detectoarele” umane, adică oameni care pot identifica uşor persoanele gay, au o pondere de succes de 61% în cazul bărbaţilor şi 54% în cazul femeilor. Imediat ce numărul de fotografii a fost urcat la 5 pentru fiecare persoană în parte, rata de succes a crescut la 91% pentru bărbaţi şi 83% pentru femei.

Există şi voci care spun că această tehnologie este periculoasă. În mâinile unor state totalitare sau intolerante faţă de homosexuali, în cazul în care cu adevărat funcţionează, astfel de algoritmi ar putea fi folosiţi pentru caputrarea şi pedepsirea cetăţenilor suspecţi. Michal Kosinski susţine însă că dacă nu ar fi făcut publice informaţiile despre această tehnologie, aceasta ar fi putut fi dezvoltată separat de către statele în cauză şi folosită fără ca publicul să ştie.

Kosinski este unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei din spatele testului de personalitate care a colectat informaţiile utilizatorilor de pe Facebook şi care ulterior au ajuns în mâinile Cambridge Analytica. Deşi nu a fost direct implicat în acest scandal, acesta a fost curtat de Cambridge Analytica la momentul respectiv. Cercetătorul susţine că a dezvoltat şi un algoritm care poate să detecteze inclusiv afilierea politică a persoanelor folosind o singură poză, singura limitare în acest moment fiind persoanele cu barbă, care sunt mai greu de „citit”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult