S-a găsit o alternativă pentru acumulatorii Li-Ion?

07.05.2012
S-a găsit o alternativă pentru acumulatorii Li-Ion?

În ciuda costurilor ridicate şi a duratei de viaţă limitate, acumulatorii Li-Ion sunt de ani buni alegerea preferată pentru alimentarea calculatoarelor portabile, telefoane mobile şi aproape orice alte gadget-uri portabile.

În prezent, progresele apărute în lumea acumulatorilor cu litiu se lasă tot mai mult aşteptate, semn că tehnologia acumulatorilor Li-Ion începe să-şi atingă limitele. Un bun exemplu pentru asta este discrepanţa tot mai mare apărută între necesarul de energie cerut pentru alimentarea tabletelor sau telefoane mobile de ultimă generaţie şi capacitatea de înmagazinare a energiei demonstrată de acumulatorii actuali. În ciuda tuturor eforturilor, creşterea densităţii energetice în acumulatorii Li-ion se face în paşi mici şi cu preţul escaladării costurilor de producţie.

S-a găsit o alternativă pentru acumulatorii Li-Ion?

O posibilă alternativă vine din partea unui grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo, ce propun înlocuirea elementului Litiu din compoziţia acumulatorilor cu o combinaţie de materiale mult mai puţin costisitoare, dar cu rezultate cel puţin la fel de bune.

Noii acumulatori au la bază electrozi formaţi dintr-un amestec de oxid de fier, mangan şi sodiu, cel din urmă fiind un metal cu proprietăţi reactive foarte apropiate elementului litiu, dar mult mai abundent în natură şi prin urmare mult mai ieftin de utilizat.

Sodiu, în stare brută

Acumulatorul Na-Ion creat de echipa condusă de Shinichi Komaba oferă o densitate energetică de 520 mWhr/g, similară unui acumulator Li-Ion. Din păcate, în forma actuală acumulatorii Na-Ion dezvoltaţi de cercetătorii japonezi îşi pierd capacitatea de înmagazinare a energiei după doar 30 de cicluri încărcare/descărcare, astfel că folosirea lor în produse comerciale nu este încă posibilă.

Chiar dacă cercetătorii japonezi mai întârzie ceva timp, încercând să îmbunătăţească longevitatea acumulatorilor, o soluţie salvatoare ar putea veni de la Argonne National Laboratory din Chicago, unde se află în teste o altă versiune a acumulatorilor cu sodiu. Echipa condusă de un cercetător pe nume Chris Johnson a creat un electrod ceva mai exotic, realizat din pentoxid de vanadiu, capabil să reziste la aproximativ 200 cicluri de încărcare folosind acelaşi element Sodiu ca electrolit.

Spre comparaţie, cei mai accesibili acumulatori Li-Ion disponibili în prezent rezistă la un minim de 300 cicluri de încărcare/descărcare, fără a pierde semnificativ din capacitatea de înmagazinare a energiei.

Trecerea la noul tip de acumulatori ar putea permite creşterea autonomiei dispozitivelor fără a ridica prea mult costurile finale. Adevărata provocare este însă găsirea unei modalităţi de a înmagazina mai multă energie, fără a creşte dimensiunile fizice ale acumulatorilor. Din păcate la acest capitol acumulatorii Li-Ion şi cei Na-Ion sunt pe picior de egalitate, momentan singurul avantaj fiind preţul mai mic al celor din urmă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult