Un sistem de inteligenţă artificială a „bătut” 15 dintre cei mai buni doctori, identificând cu precizie de neegalat afecţiuni medicale grave

04.07.2018
Un sistem de inteligenţă artificială a „bătut” 15 dintre cei mai buni doctori, identificând cu precizie de neegalat afecţiuni medicale grave

Descoperirea timpurie şi corectă a afecţiunilor medicale pe baza imaginilor generate de computerul tomograf este una dintre cele mai dificile sarcini pentru un medic, experienţa cumulată în zeci de ani de activitate putând urgenta cu săptămâni sau chiar luni începerea tratamentului pentru o boală gravă.

Profitând de inovaţiile apărute în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială, un institut numit Centrul de Cercetare în Inteligenţă Artificială pentru Disfuncţii Neurologice, cu sediul la Spitalul Tiantan din oraşul Beijing, a dezvoltat un computer numit BioMind, capabil să diagnosticheze în mod automat afecţiuni la nivelul creierului pe baza scanărilor tomograf.

Testat împotriva unei echipe formate din 15 medici chinezi înalt calificaţi, BioMind a reuşit diagnosticarea corectă a tumorilor cerebrale cu o precizie de 87%, având nevoie de numai 15 minute pentru a parcurge cele 225 cazuri de studiu, faţă de pe 30 minute în cazul echipei de medici. Spre comparaţie, profesioniştii în medicină au reuşit obţinerea unui diagnostic corect în doar 66% din cazuri.

Un alt caz de studiu a fost prezicerea expansiunii hematoamelor cerebrale, diferenţa dintre BioMind şi echipa de doctori fiind de 83% la 63%.

Cercetătorii au „antrenat” sistemul BioMind folosind drept exemple zeci de mii de imagini tomograf din arhiva spitalului Tiantan.

Rezultatul categoric în favoarea sistemului BioMind ar putea promova acceptarea la scară largă a tehnologiilor de inteligenţă artificială în desfăşurarea actului medical, asistând personalul medical cu servicii automate diagnosticare a afecţiunilor.   

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult