BitTorrent, prietenul studiourilor de filme Hollywoodiene

BitTorrent, prietenul studiourilor de filme Hollywoodiene

BitTorrent oferă o modalitate ieftină, eficientă şi foarte greu de controlat pentru distribuirea de fişiere cu dimensiuni mari, calitate ce îl transformă în unealta perfectă pentru piraţii din mediul online. Totuşi, numele BitTorrent nu trebuie asociat exclusiv cu pirateria, protocolul de comunicaţie servind deja de ani buni pentru distribuirea perfect legală de software sub licenţă open source, iar în curând şi conţinut media contra cost.

Matt Mason, directorul de marketing BitTorrent, încearcă să promoveze folosirea protocolului BitTorrent pentru distribuirea în condiţii perfect legale a conţinutului protejat cu drepturi de autor.

Potrivit lui Matt Mason, directorul de marketing BitTorrent, compania ce a dat numele celebrului protocol de comunicaţie peer-to-peer se va alinia cerinţelor industriei de divertisment, servind începând de anul viitor la distribuirea în condiţii perfect legale de filme, muzică şi cărţi în format electronic (eBooks).

Compania îşi bazează ambiţiile pe portofoliul de 160 milioane utilizatori care îi folosesc deja serviciile prin intermediul celor doi clienţi software oficiali (BitTorrent şi μTorrent) dintre care aproximativ 40 milioane sunt activi zilnic, participând la distribuirea de conţinut folosind protocolul de comunicaţie BitTorrent. Comparată cu alte platforme de distribuţie, cum ar fi Hulu, Spotify şi Netflix, BitTorrent depăşeşte prin numărul de utilizatori toate aceste reţele luate împreună, ba chiar dublează încă odată numărul acestora.

Având drept avantaj uşurinţa cu care protocolul BitTorrent permite distribuirea de fişiere fără a avea nevoie de un server central care să suporte integral sarcinile de download , Matt Mason speră să convingă marile companii ce deţin materiale protejate prin drepturi de autor să apeleze la serviciile sale. Printre altele, protocolul BitTorrent ar putea servi la distribuirea de conţinut ce impune licenţierea separată pentru vizionare şi chiar servicii de video streaming către dispozitive de tip set-top-box.

Aparent, BitTorrent propune doar folosirea tehnologiilor sale, fără a impune un magazin propriu care să-i intermedieze serviciile. Măsura lasă astfel flexibilitate deplină companiilor interesate şi promite să contribuie la aducerea în legalitate a acestui mijloc de comunicaţie. Rămâne de văzut care va fi implicarea celor 160 milioane de utilizatori BitTorrent în acest proiect, în condiţiile în care majoritatea dintre ei preferă infrastructura BitTorrent tocmai pentru modul în care tolerează activităţi ce au legătură cu distribuirea de conţinut piratat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult